Νέος συναγερμός στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων – Κρούσματα σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία

Οι πορτογαλικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είχαν εντοπίσει πέντε περιπτώσεις της σπάνιας μόλυνσης από την ευλογιά των πιθήκων και οι υπηρεσίες υγείας της Ισπανίας εξετάζουν 23 πιθανά κρούσματα αφού η Βρετανία έθεσε την Ευρώπη σε επιφυλακή για τον ιό.

Οι πέντε Πορτογάλοι ασθενείς, από τα 20 ύποπτα κρούσματα, είναι όλοι σταθεροί. Είναι όλοι άνδρες και ζουν όλοι στην περιοχή της Λισαβόνας και στην κοιλάδα του Τάγου, δήλωσαν οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές. Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν τυχόν συρροές κρουσμάτων της νόσου αφού η Βρετανία ανέφερε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στις 7 Μαΐου και έκτοτε κατέγραψε άλλα έξι στη χώρα.

Η Ισπανία εξέδωσε συναγερμό νωρίτερα το πρωί λέγοντας ότι είχε οκτώ ύποπτα κρούσματα υπό εξέταση. Ο αριθμός αυξήθηκε στα 23 κρούσματα μέχρι αργά το απόγευμα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές της περιοχής της Μαδρίτης. Όλες οι περιπτώσεις παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, αν και πιο ήπια, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τη δεκαετία του 1970. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Δυτική Αφρική έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.

Πώς μεταδίδεται

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους και δερματικά εξανθήματα που ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα. Δεν είναι ιδιαίτερα μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, δήλωσαν οι ισπανικές υγειονομικές αρχές, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν και έχουν αναφερθεί και κάποια σοβαρά κρούσματα.

Τέσσερα από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Βρετανία αυτοπροσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Η υπηρεσία στη Βρετανία προέτρεψε τους άντρες που είναι γκέι και αμφιφυλόφιλοι να γνωρίζουν τυχόν ασυνήθιστα εξανθήματα ή αλλοιώσεις και να επικοινωνήσουν χωρίς καθυστέρηση με μια υπηρεσία σεξουαλικής υγείας.

Η εφημερίδα El Pais επικαλέστηκε την επικεφαλής δημόσιας υγείας στην περιφέρεια της Μαδρίτης, Έλενα Αντράντας, που είπε ότι «22 από τις 23 ύποπτες περιπτώσεις ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες τις τελευταίες εβδομάδες».

Η υγειονομική αρχή της Πορτογαλίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία πληροφορία σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων ή των ύποπτων ασθενών. Οι δύο χώρες απέστειλαν προειδοποιήσεις σε επαγγελματίες υγείας προκειμένου να εντοπίσουν περισσότερα πιθανά κρούσματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα