Νέος εκλογικός νόμος στη Γερμανία

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που κατέθεσε η γερμανική τρικομματική κυβέρνηση και ψηφίστηκε χθες από την Μπούντεσταγκ, η οποία μετά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση θα δει τον αριθμό των βουλευτών να μειώνεται κατά 106. Το νέο σύστημα πλήττει κυρίως το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), ενώ για παραβίαση του Συντάγματος έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της γερμανικής Bουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ηδη έχουν υπάρξει προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί κατά πόσον ο εκλογικός νόμος προσκρούει στον «Θεμελιώδη Νόμο», όπως ονομάζεται το σύνταγμα της χώρας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε ανεπιτυχώς την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει αναβολή της ψηφοφορίας, αλλά οι ρυθμίσεις πέρασαν με 400 ψήφους υπέρ, 261 κατά και 23 αποχές. Η συντηρητική παράταξη και η Die Linke θεωρούν ότι οι αλλαγές έχουν στόχο να ψαλιδίσουν την επιρροή τους, αν και οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι απώτερος σκοπός είναι ένα απλοποιημένο, κατανοητό εκλογικό σύστημα. Ο ηγέτης του CSU, Αλεξάντερ Ντόντμπριντ, κατήγγειλε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι θέλει να αφήσει εκτός Βουλής το Κόμμα της Αριστεράς και να αμφισβητήσει το δικαίωμα ύπαρξης των Χριστιανοκοινωνιστών. «Δημιουργείτε μια μεταρρύθμιση για τον εαυτό σας, για να εδραιώσετε την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία».

Κριτήριο το όριο 5%

Το υπαρκτό πρόβλημα είναι πώς μέσα από την εξομάλυνση η Μπούντεσταγκ έχει φτάσει να έχει σήμερα 736 βουλευτές, ενώ με τις αλλαγές θα περιοριστεί μονίμως στις 630 έδρες. Παράλληλα, θεσπίζεται αυστηρό εκλογικό όριο 5%. Μέχρι τώρα ένα κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή αν κερδίσει τρεις απευθείας έδρες από την πρώτη ψηφοφορία, κάτι που παραδοσιακά ευνοούσε το Die Linke ή όσα κόμματα χαροπάλευαν με το όριο αλλά διέθεταν στιβαρή παρουσία σε συγκεκριμένες περιφέρειες. «Δεν ήξερα ότι το CSU φοβάται το όριο του 5%», σχολίασε πικρόχολα η Μπρίτα Χάσελμαν, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων. Πάντως, για να υπερβεί αυτόν τον σκόπελο το βαυαρικό κόμμα θα μπορούσε να κατέρχεται ως συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με κοινή λίστα. Για «οίηση» κατηγόρησε την κυβέρνηση το Κόμμα της Αριστεράς, αν και η πρωτοβουλία για μείωση των βουλευτών ήταν από τις βασικές προτεραιότητες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν. Μάλιστα αρχικά ο στόχος ήταν ο αριθμός των βουλευτών να πέσει στους 598. Εκκρεμεί η έγκριση του εκλογικού νόμου από την Κάτω Βουλή της χώρας, η οποία όμως δεν μπορεί να μπλοκάρει τη θέσπισή του.

«Εξαπάτηση»

Την «εξαπάτηση και απογοήτευση» των ψηφοφόρων προκαλεί ο νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με συνέντευξη του Σόιμπλε στο περιοδικό Spiegel. Kι αυτό γιατί εις το εξής δεν είναι βέβαιο πως ο πρώτος σε κάθε περιφέρεια θα εκλέγεται βουλευτής. Στον πολίτη υπονοείται ότι μπορεί να εκλέξει απευθείας τον υποψήφιο της αρεσκείας του στην εκλογική περιφέρειά του, ενώ είναι πιθανό να μην μπει καν στη Βουλή, ακόμη κι αν τερματίσει πρώτος. «Το πρόβλημα είναι συνταγματικής τάξης», τόνισε. «Οι αλλαγές είναι σαν μια στοχευμένη επίθεση κατά του CSU, ενός κόμματος που εδώ και 70 χρόνια συνδιαμορφώνει τη δημοκρατία μας στη Βουλή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα