

Σε νέο υψηλό τεσσάρων ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να μετακυλίουν το αυξανόμενα κόστη στα νοικοκυριά σε μία ένδειξη ότι οι πιέσεις των τιμών διευρύνονται.
Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) της Ιαπωνίας, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα φρέσκα τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει το κόστος ενέργειας, επιτάχυνε στο 3,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με πέρυσι, όπως προέβλεπε πάντως η αγορά, από το 3,6% του Οκτωβρίου.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί μετά το άλμα 4% τον Δεκέμβριο του 1981, στον απόηχο του τότε πετρελαϊκού σοκ.
Πέρα από τους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφέλειας, οι τιμές αυξήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, από το τηγανητό κοτόπουλο έως τα smartphones και τα κλιματιστικά, σε μία ένδειξη αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως σημειώνει το Reuters πάντως, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί κοντά στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας (Bank of Japan) το επόμενο έτος, λόγω φαινομένου βάσης (η σύγκριση με το έτος που υπήρξε μεγάλη αύξηση των τιμών) καθώς θα είναι παραπλήσια πλέον η κύρια επίδραση των τιμών των καυσίμων και θα φανεί ο αντίκτυπος των κρατικών επιδοτήσεων για τον περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που τίθενται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ο δείκτης που εξαιρεί τέτοιους έκτακτους παράγοντες ενδέχεται να παραμείνει αυξημένος, συνεχίζοντας να αναγκάζει την BOJ να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ζήτησης.
Ο αποκαλούμενος “δομικός δείκτης του δομικού” (“core-core”), ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τόσο των φρέσκων τροφίμων όσο και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιταχύνοντας από την αύξηση 2,5% του Οκτωβρίου.
Σχετικά Νέα
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τάχθηκε υπέρ.
Ο Μακρόν δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: «Θα αναλάβετε δράση για να αποτρέψετε τη γενοκτονία στη Γάζα;»
«Θα αναλάβετε δράση με αποφασιστικό τρόπο για να αποτρέψετε τη γενοκτονία στη Γάζα;», ήταν.
Γαλλία: Για περισσότερες από 4 ώρες κατέθετε η Κιμ Καρντάσιαν στη δίκη για τη ληστεία σε βάρος της
Ολοκληρώθηκε έπειτα από τέσσερις και πλέον ώρες η κατάθεση της πρωταγωνίστριας τηλεριάλιτι και «βασίλισσας».