Site icon The Indicator

Νέο «σετ» εξατομικευμένων ρυθμίσεων στα ταμεία ξεκλειδώνει νέα μείωση εισφορών και επιπλέον ενίσχυση των συνταξιούχων

Την πλήρη αλλαγή του έως τώρα μοντέλου των ρυθμίσεων χρεών προς τον ΕΦΚΑ (το οποίο βασιζόταν στην λογική της εξόφλησης τους σε πολλαπλές δόσεις) θα μπορούσε να φέρει η ανάθεση της ανάλυσης του χαρτοφυλακίου σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως προβλέπει διάταξη την οποία πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «σετ ρυθμίσεων» το οποίο θα προτείνεται εξατομικευμένα προς τους οφειλέτες των ταμείων. Το «σετ» αυτό θα θεσπιστεί με νόμο από την κυβέρνηση, αφού ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ από τις εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν τη σχετική ανάλυση των χρεών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το υπ. Εργασίας δεν προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως ανέφεραν άλλες πηγές του newsit.gr.

Επίσης, το Υπ. Εργασίας, δεν βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δοθούν περισσότερες από 24 δόσεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, καθώς πεποίθηση αρμοδίων παραγόντων είναι πως οι πολλές δόσεις δεν έχει αποδειχθεί πως βοηθούν, εν τέλει, στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και, άρα, στην σταθερή αύξηση των εσόδων από αυτές.

Παραπέρα, στόχος του υπ. Εργασίας είναι μία «μόνιμη» αύξηση των εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη από τα ταμεία προκειμένου να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και έτσι να πάρει το πράσινο φως η κυβέρνηση για μέτρα ελάφρυνσης, με τη μορφή της μόνιμης μείωσης εισφορών για τους μισθωτούς, αλλά και της μόνιμης ενίσχυσης των συνταξιούχων (πέραν του επιδόματος των 250 ευρώ, το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει επίσημα η κυβέρνηση για το τέλος του 2025) από το 2026.

Exit mobile version