Νέο sell-off για τουρκική λίρα και χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

Να μην έχει τέλος μοιάζει η φυγή των επενδυτών από την Τουρκία με την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό στις συναλλαγές της Παρασκευής και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να δέχεται ισχυρό χτύπημα μαζικών ρευστοποιήσεων. Η τουρκική λίρα υποχωρεί στις 7,36 λίρες/δολάριο και στις 8,70 λίρες/ευρώ, ενώ ο δείκτης BIST 100 σημειώνει πτώση άνω του 4% με αποτέλεσμα να χάνει το επίπεδο των 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Οι ανησυχίες για την τουρκική οικονομία κλιμακώνονται καθώς είναι πλέον διάχυτη η αντίληψη ότι ο Ερντογάν έχει… ξεμείνει από «πυρομαχικά» καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (CBRT) έχει στερέψει από συναλλαγματικά αποθέματα. Τα βλέμματα του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένα στην CBRT και στο αν ο Ερντογάν θα της επιτρέψει τα αυξήσει τα επιτόκια για να προλάβει τα χειρότερα. Την ίδια ώρα, η φυγή κεφαλαίων και η κατάρρευση της λίρας κάνουν τους αναλυτές να θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Η τουρκική λίρα καταγράφει σήμερα «βουτιά» άνω του 1,6%, ενώ στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώνεται sell-off. Όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Dunya, επικαλούμενη στοιχεία του χρηματιστηρίου, οι πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Ιούλιο, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 893 εκατ. δολάρια.

Από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο οι ξένοι επενδυτές πούλησαν μετοχές αξίας 5,1 δις. δολαρίων.

Σχετικά Νέα