Νέο ράλι οδηγεί το πετρέλαιο σε υψηλά δύο μηνών

Σε υψηλά σχεδόν δύο μηνών ανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου, μπαίνοντας σε τροχιά για τα 120 δολάρια καθώς εντείνονται οι φόβοι για περαιτέρω συμπίεση της προσφοράς.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Ιουλίου κινείται με άνοδο 3,05% ή 3,48 δολαρίων και βλέπει την τιμή του να διαμορφώνεται στα 117,52 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύεται ακόμα παραπάνω κατά 3,8% ή 4,24 δολ. με την τιμή του στα 114,57 δολ. το βαρέλι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του Brent κινείται ανοδικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και οδεύει για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 25 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα το WTI βρίσκεται σε πορεία για υψηλό από τις 23 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της PVM Oil Τάμας Βάργκα, το βασικό σενάριο λέει ότι οι τιμές θα υποστηριχθούν ενόψει της οδικής σεζόν στις ΗΠΑ και θα κινηθούν ακόμα πιο έντονα ανοδικά όταν υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο αργό της Ρωσίας.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε σήμερα βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 30 Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για το εμπάργκο εντός ημερών ή να στραφεί σε “άλλα μέσα”.

Εμπόδιο στην επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο παραμένει η Ουγγαρία, καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν ομόφωνη απόφαση. Η Βουδαπέστη πιέζει προκειμένου να λάβει περίπου 750 εκατ. ευρώ (800 εκατομμύρια δολάρια) για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της και την επέκταση ενός αγωγού από την Κροατία.

Ωστόσο, ακόμα και χωρίς την επιβολή του ευρωπαϊκού εμπάργκο, πλέον είναι διαθέσιμες στην αγορά πολύ μικρές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου καθώς οι περισσότεροι αγοραστές και εμπορικοί οίκοι αποφεύγουν τα αποθέματα της χώρας.

Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί φέτος στους 480 με 500 εκατ. τόνους από τους 524 εκατ. τόνους του 2021, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Την ίδια ώρα, ο OPEC+ που συνεδριάζει στις 2 Ιουνίου αναμένεται να ε[πιμείνει στην πολιτική μικρής αύξησης της παραγωγής που αποφάσισε πέρισυ, αυξάνοντας το στόχο του κατά μόλις 423 χιλ. βαρέλι την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού που μίλησαν στο Reuters.

Παράλληλα, οι τιμές βρίσκουν υποστήριξη και από άλλους παράγοντες, όπως το γεγονός ότι έπειτα από δύο μήνες lockdown η Σαγκάη ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς, ενώ η κορύφωση της οδηγικής σεζόν στις ΗΠΑ ξεκινά με το Σαββατοκύριακο του Memorial Day, επισημαίνει ο Sugandha Sachdeva, αντιπρόεδρος Religare Broking.

“Όλες οι μεταβλητές υποδεικνύουν περαιτέρω κέρδη για τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο διάστημα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι αντίθετη πορεία ακολουθούν πάντως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες υποχώρησαν σήμερα στο Άμστερνταμ (TTF) στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα για το συμβόλαιο Ιουνίου, με απώλειες 3,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα