Νέο μήνυμα Μπάιντεν προς το Ιράν η αποστολή βομβαρδιστικών B-52 πάνω από τον Περσικό Κόλπο

Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από τον Περσικό Κόλπο και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς τον ισραηλινό εναέριο χώρο κατόπιν εντολής του πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, λίγες μέρες αφότου το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Τα βομβαρδιστικά συνοδεύτηκαν από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και συγκεκριμένα από μαχητικά F-15.

Το Ισραήλ, μέσω του Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκάντς, δήλωσε πως «έχουμε σχέδιο επίθεσης κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η πυρηνική φιλοδοξία του Ιράν πρέπει να σταματήσει».

Αυτή ήταν η έβδομη αποστολή της Κεντρικής Διοίκησής των ΗΠΑ στην περιοχή τους τελευταίους τέσσερις μήνες και τη δεύτερη από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση προς το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal η οποία επικαλείται δυο ανώτερους Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών, τονίζοντας ότι επιθυμεί εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον, υπό τη μορφή άρσης κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση Τραμπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τεχεράνη κλιμάκωσε τις παραβιάσεις σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του 2015 – γνωστή ως JCPOA – και έχει εμπλουτίσει το ουράνιο στο 20%, υψηλότερο από το ποσό που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας. Μια πυρηνική βόμβα απαιτεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε πάνω από 90 τοις εκατό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα