

Στην ανάγκη επανεκκίνησης των γερμανογαλλικών σχέσεων, με το άνοιγμα «νέου κεφαλαίου», συμφώνησαν ο πιθανότατα επόμενος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε δείπνο που παρέθεσε ο τελευταίος την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι.
«Μαζί, οι χώρες μας μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα για την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μερτς στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και έκανε λόγο για ζεστή ατμόσφαιρα και πνεύμα εμπιστοσύνης. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν γρήγορα ενόψει των γεωπολιτικών προκλήσεων, να συνεργαστούν πιο στενά στο μέλλον, αλλά και να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή ο ένας στον άλλον.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, από την άμυνα και τη μετανάστευση έως την εμπορική πολιτική. «Τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα από όσα περίμενα», σημείωσε ο Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας ενός δεύτερου ειδικού ταμείου για αμυντικές δαπάνες πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο κ. Μερτς περιόρισε τις προσδοκίες του συνομιλητή του για ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρότυπο του ταμείου για την πανδημία.
Σύμφωνα με την FAZ, η πρώτη δοκιμασία της γερμανογαλλικής συνεργασίας θα αφορά πιθανόν την πολιτική για την Ουκρανία, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Γερμανός πολιτικός θα είναι πρόθυμος να στείλει στρατιώτες σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία, όπως πρότεινε αντιθέτως ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για τις περικοπές χρηματοδότησης
Σε μετωπική σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο οδηγείται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατέθεσε.