Νέο ιστορικό υψηλό για τον πανευρωπαϊκό δείκτη

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε την Τρίτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αντλώντας ώθηση από τον κλάδο του real estate και των ταξιδιών, αν και τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία περιόρισαν τα κέρδη.

Ειδικότερα, ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 454,01 μονάδες, έχοντας σημειώσει νέο ρεκόρ νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ο δείκτης για τον κλάδο αναψυχής και ταξιδιών σημείωσε άλμα 1,8%, με τον τίτλο της easyJet να πρωταγωνιστεί μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Goldman Sachs σε “buy”.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 0,2% στις 15.640,60 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Απρίλιο, σε ένα νέο σημάδι ότι οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δυσχεραίνουν την οικονομική ανάκαμψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η συνολική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4%.

Ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,25%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,06%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,11%.

Οι επενδυτές πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, με ενισχυμένο ρυθμό, παρά τις φωνές κάποιων στελεχών της κεντρικής τράπεζας για σταδιακή μείωση των αγορών λόγω των ανησυχιών για το ράλι του πληθωρισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το α’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μηνιαία συρρίκνωση 0,6% και ετήσια 1,8%.

Η Eurostat ανακοίνωσε ακόμη ότι η απασχόληση μειώθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, και 1,8% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα