Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές

Η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στέλνει σε νέο ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,87% στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης, καταγράφοντας πτώση άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων. Μεγάλη πτώση καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,137% ωστόσο απέχει ακόμη από το ιστορικό χαμηλό του 0,973%.

Δύο εβδομάδες πριν τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης και την επανέναρξη του QE, τα ομόλογα της Ευρωζώνης δέχονται ισχυρές εισροές κεφαλαίων και πλέον μεγαλώνει το γκρουπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια όχι για 10 αλλά για 15 χρόνια. Σημαντική είναι και η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 1,2% για πρώτη φορά σε διάστημα 3 ετών.

Σημειώνεται ότι χθες ο βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων της UBS, που διαχειρίζεται πάνω από 2,48 τρισ. δολάρια, έδωσε σύσταση «underweight» για τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο για πρώτη φορά από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ο ελβετικός κολοσσός μειώνει τις θέσεις σου σε μετοχές και τις αυξάνει σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης για να μειώσει την έκθεσή του στον εμπορικό πόλεμο και στην πολιτική αβεβαιότητα, όπως ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της UBS, ο επικεφαλής επενδύσεων του οίκου, Μαρκ Χέφελε.

Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ύφεση στο γ’ τρίμηνο του 2019 γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας μέσω της αγοράς ομολόγων έως και 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σχετικά Νέα