Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές ομόλογο μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Νέα υποχώρηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα προκάλεσε σήμερα η επαναβεβαίωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για «προσφυγή» στο όπλο του QE ή ακόμη και της μείωσης των επιτοκίων, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της ΕΚΤ είχε απευθύνει το μήνυμα αυτό μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τραπέζης πριν από περίπου ένα μήνα.

Έτσι, στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο και κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 2,52% από 2,70% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,36% από 1,56%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 79 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετες ομόλογο με 16 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε στο 2,60% από 2,70% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,31% να διαμορφωθεί στο 2,91% από 2,95% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος οι επισημάνσεις Ντράγκι άσκησαν πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα το ευρώ να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1187 δολ. από το επίπεδο των 1,1217 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,171%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,253%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,322% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,375%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1187 δολ.

Σχετικά Νέα