Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο

Ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς η σημερινή μεγάλη άνοδος με φόντο την περιορισμένη προσφορά βοήθησε να μαζευτεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Αυγούστου ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές του με άνοδο 2,8% ή 3 δολαρίων με την τιμή του να ανεβαίνει στα 113,12 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο κατά 3,35% ή 2,9 δολάρια και έκλεισε στα 107,6 δολ. το βαρέλι.

Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές του WTI υποχώρησαν ανεπαίσθητα τελικά, κατά περίπου 0,3%.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε χτες, στη δεύτερη ημέρα της εξαμηνιαίας κατάθεσής του στο κογκρέσο, ότι το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ είναι σαφώς πιθανό πλέον, αν και τόνισε ότι η τράπεζα δεν επιχειρεί να την προκαλέσει προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

“Οι αυξανόμενοι φόβοι ύφεσης φαίνεται να οδηγούν σε εξάλειψη τις βαρέως κερδοσκοπικές θέσεις long και στα δύο συμβόλαια, ακόμα και αν στον πραγματικό κόσμο η ενεργειακή στενότητα είναι πιο πραγματική από ποτέ”, επισημαίνει από ο αναλυτής της OANDA Τζέφρι Χάλεϊ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Στίβεν Μπρένκοκ της PVM εκτιμά ότι οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση κυριαρχούν στο κλίμα, επισημαίνοντας όμως ότι “αγορά πετρελαίου θα δει υψηλή ζήτηση και περιορισμένη προσφορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περιορίζοντας έτσι την καθοδική πορεία των τιμών”.

Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα για τα αποθέματα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα λόγω τεχνικού προβλήματος, ωστόσο πηγές τις αγοράς ανέφεραν χτες ότι ήταν αυξημένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα