

Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ιστορικός ηγέτης της, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, σκοτώθηκε σε μάχες με το αντίπαλο, εξτρεμιστικό Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (Iswap).
Την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω ενός βίντεο ο Μπακούρα Μόντου, ο επονομαζόμενος “Σαχάμπα”, ο νέος ηγέτης της οργάνωσης.
Σε αυτό το βίντεο ο Σαχάμπα, ένα από τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της Μπόκο Χαράμ, ζητά από τον Αλλάχ “να ευλογήσει την ψυχή του Σεκάου” ο οποίος “πέθανε ως μάρτυρας” και κατηγορεί για τον θάνατό του τον ηγέτη του Iswap, τον Άμπου Μούσαμπ αλ Μπαρνάουι, τον οποίο χαρακτηρίζει “διεστραμμένο”.
Ο Σαχάμπα μιλάει αραβικά σε αυτό το μήνυμα, το οποίο σταματά απότομα στη μέση μιας φράσης, χωρίς προφανή λόγο. Νωρίτερα, ζητά από τους υποστηρικτές της οργάνωσης να εκδικηθούν τον θάνατο του Σεκάου.
Την περασμένη εβδομάδα το Iswap, οργάνωση που προέκυψε από τη διάσπαση της Μπόκο Χαράμ το 2016, είχε ανακοινώσει τον θάνατο του Αμπουμπακάρ Σεκάου λέγοντας ότι αυτοκτόνησε, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο δάσος της Σαμπίσα. Από τα μέσα Μαΐου κυκλοφορούσαν πολλές φήμες ότι ο Σεκάου ήταν νεκρός.
Το Iswap έχει ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι πλέον η κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του εναντίον του νιγηριανού στρατού.
Από το 2019 ο στρατός έχει αποχωρήσει από χωριά και βάσεις ήσσονος σημασίας για να αναδιαταχθεί σε “υπερστρατόπεδα”, μια στρατηγική που όμως επικρίνεται επειδή επιτρέπει στους τζιχαντιστές να κυκλοφορούν ανεμπόδιστοι στις αγροτικές ζώνες.
Σχετικά Νέα
Ο Καντάφι είχε προειδοποιήσει την ΕΕ για το πρόβλημα του μεταναστευτικού που η ίδια προκάλεσε
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ Η πολυετής κρίση του μεταναστευτικού στα νότια σύνορα της Ευρώπης σήμερα.
Κλ. Σέινμπαουμ: Παράδειγμα για τον κόσμο ολόκληρο ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Ουρουγουανού πρώην.
Σέινμπαουμ: «Παράδειγμα για τη Λατινική Αμερική και για τον κόσμο ολόκληρο» ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Ουρουγουανού πρώην.
Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, τάχθηκε υπέρ.