Νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κωνσταντινούπολη και τα σύνορα

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει σόου στην Αγία Σοφιά, καλώντας τελικά και για προσευχή, για το βράδυ της 29η Μαΐου, επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και στον Έβρο. Συγκεκριμένα, από τον γαμπρό του προέδρου της Τουρκίας έγινε επίδειξη drone στα τουρκο – ελληνικά σύνορα με αφορμή την επέτειο της 29ης Μαΐου, κάνοντας και ανήρτησε στο twitter τη διαδρομή. Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από την Αγία Σοφία έχει χτιστεί, μάλιστα, εικονομικό τείχος για τις σχετικές εκδηλώσεις.

Πιο αναλυτικά, ο μικρότερος γαμπρός του Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο «εθνικός κατασκευαστής» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, ανήρτησε στο twitter φωτογραφία με τη διαδρομή ενός drone στους αιθέρες κοντά στα τουρκο – ελληνικά σύνορα, στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «1453 ΤΒ2» για να… τιμήσει την επέτειο της 29ης Μαΐου.

Στο μήνυμά του ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ κάνει ειδική μνεία στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Μωάμεθ του Πορθητή την εποχή που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη: «Πρωτοπόρος για την εποχή του, κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 21 ετών, μέσω της τεχνολογίας. Σήμερα, η νέα γενιά ακολουθεί πιστά το μονοπάτι που χάραξε ο Πορθητής, αναπτύσσοντας την επιστήμη και την τεχνολογία».

 

Την ίδια ώρα, προκλητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή (29/05), θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγία Σοφία, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Θα γιορτάσουμε μαζί με το έθνος μας τη χαρά της κατάκτησης», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας το πρόγραμμα για την επέτειο της Άλωσης, είπε ότι «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την άλωση που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή». Όπως είχε κάνειο Μωάμεθ ο Πορθητής, ανεβαίνοντας το 1453 στην Αγία Τράπεζα της Αγιάς Σοφιάς. Έξω από την Αγιά Σοφιά έχει χτιστεί, μάλιστα, εικονικά τείχη. Εκεί όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις, ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και το μπλε τζαμί. Διευκρινίζεται ότι η Αγιά Σοφιά παραμένει μουσείο, αλλά η επιλογή του χώρου για τους εορτασμούς μόνο τυχαία δεν είναι. Νωρίτερα, ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει το νοσοκομείο αναφοράς στην ασιατική Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δε θα κάνει την Παρασκευή (29/05) την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής (29/05) στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, σκέφτηκε να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών την 29η Μαΐου στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους. Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

 

 

πηγές   ethnos.gr, OPEN TV

 

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα