Νέες NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία

Η ανεκτικότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην τουρκική παρεμβατικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο δίνει πάτημα στην Άγκυρα να συνεχίσει τις προκλήσεις.

Λίγες ώρες μετά τα «χάδια» στην Τουρκία από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ρεπορτάζ του CNN TURK αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που «ετοιμάζεται να εξασκήσει ως το τέλος τα δικαιώματα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα το δημοσίευμα, η Άγκυρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει νέες NAVTEX και παράλληλα να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το CNN TURK, δεν αναμένονται «άμεσα και γρήγορα βήματα» σε αυτό το πλαίσιο.

Με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. να βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι αποφάσεις παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου) χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα πως θα εφαρμοστούν.

Η χθεσινή Σύνοδος κατέληξε σε μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που εκφράζει μεν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε Ελλάδα και Κύπρο και καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες ωστόσο παραπέμπει σε μελλοντικό χρόνο τη λήψη αποφάσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρότι η Ελλάδα δεν κατάφερε κάτι χειροπιαστό, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση των εταίρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τι είπε στην Μέρκελ ο Ερντογάν

Η χλιαρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται την ίδια ώρα που οι προθέσεις του Τούρκου προέδρου δεν δείχνουν πως επιδιώκει την αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είπε ξεκάθαρα:

  • «Θα συνεχίσουμε την δουλειά μας» αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Oruc Reis.
  • «Χωρίς την Τουρκία κάθε βήμα στην ανατολική Μεσόγειο είναι ατελές και λάθος»
  • Στο αίτημα της Μέρκελ για αποκλιμάκωση φέρεται να απάντησε: «Πέστα στον Μητσοτάκη, όχι σε μένα. Αυτός είναι που κάνει βήματα έντασης (….) Η συμφωνία με την Αίγυπτο που έκανε η Ελλάδα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, είναι ανύπαρκτη για μας…»
  • Ο Ερντογάν μίλησε ακόμα για «προκλήσεις της Ελλάδας» που «θα πρέπει να σταματήσουν».
  • Ο Τούρκος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο καθώς η Τουρκία είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα «και μας αγνοούν».
  • Ζήτησε «συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να πει κάτι στην Ελλάδα και να σταματήσει να υποστηρίζει αυτές τις παράνομες ενέργειες».

Σχετικά Νέα