Νέες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες για δεύτερη διαδοχική ημέρα, έχοντας διαγράψει τα κέρδη των δύο πρώτων ημερών της εβδομάδας καθώς τα οικονομικά στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 402,4 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκίνητων να ασκεί έντονη πίεση με -3,6%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX παρουσίασε τη χειρότερη επίδοση με απώλειες 1,8% που έφεραν οπισθοδρόμηση στις 12.912 μονάδες, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους, με την Deutsche Bank και την Commerzbank να κλείνουν στο -12% περίπου η καθεμία.

Η βαριές απώλειες των δύο τραπεζικών γιγάντων δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποια εξέλιξη που τις αφορά άμεσα, αλλά πιθανώς έρχεται στον απόηχο των αρνητικών σύννεφων που μαζεύονται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου που ενεργοποίησε ο Γερμανός Οικονομίας Χάμπεκ.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο CAC 40 στην Γαλλία ολοκλήρωσε με πτώση 0,5% στις 5.883 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε περίπου 1% κλείνοντας στις 7.020 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,8% και έκλεισε στις 21.615 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρήσε στις 8.106 μονάδες με πτώση 0,5%.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η Aroundtown πραγματοποίησε βουτιά περίπου 6,6% αφότου η JPMorgan υποβάθμισε σε “underweight” το σήμα για τον τίτλο της εταιρείας real estate από το Λουξεμβούργο και έκοψε την τιμή στόχο της.

Αντίθετα, η Atos βρέθηκε στην κορυφή του Stoxx 600 με άλμα 6% έπειτα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει μια ενδεχόμενη συγχώνευσή της με την Thales.

Όπως έγινε γνωστό εντός της ημέρας, η Bridgewater Associates του Ρέι Ντάλιο διπλασίασε σχεδόν το ποντάρισμά της εναντίον ευρωπαϊκών μετοχών, με τη θέση που έχει πάρει να ανέρχεται πλέον στα 10,5 δισ. δολάρια.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε ραγδαία υποχωρώντας σε χαμηλό 16 μηνών τον Ιούνιο, όπως έδειξαν με τα προκαταρκτικά στοιχεία των δεικτών PMI.

Παράλληλα, η μεταποιητική παραγωγή συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια καθώς το ράλι του πληθωρισμού πλήττει την πορεία της ζήτησης την ώρα που επιμένουν οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ιδιαίτερα άσχημα ήταν και τα επιμέρους στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, που έδειξαν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 51,3 μονάδες από 53,7 μονάδες τον Μάιο, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης διολίσθησε σε χαμηλό 5 μηνών στο 52,8 από 57,0 τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα