Νέες απώλειες στη Wall Street

Νέες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με «μπροστάρη» τον τεχνολογικό δείκτη, που δέχεται εκ νέου ισχυρές πιέσεις.

Βρισκόμενοι στην τελική ευθεία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η μεταβλητότητα αυξάνεται, και αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των φόβων για την τροπή που έχει πάρει η πανδημία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν τις 88.500 την Πέμπτη σημειώνοντας νέο ημερήσιο ρεκόρ.

Παράλληλα σε ότι αφορά τις αμερικανικές κάλπες η UBS αναθεωρεί την εκτίμησή της για το «blue wave», δηλαδή την επικράτηση των Δημοκρατικών σε όλα τα μέτωπα (Λευκός Οίκος, και Κογκρέσο) από το 50% στο 55%. Η επικράτηση των Δημοκρατικών θα συνοδεύεται από μια αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 39,6% από 37%, και του εταιρικού φόρου στο 28%, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο φορολογία στα κέρδη των υψηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Αυτές οι αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσαν να ισοσκελιστούν από την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων.

Από την άλλη το σενάριο επικράτησης του «status quo» που εστιάζει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και σε ένα διχασμένο Κογκρέσο είναι λιγότερο πιθανό από ότι ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες (στο 28% από 35% οι πιθανότητες), αλλά εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο σε πιθανότητες. Σε αυτό το σενάριο η UBS εκτιμά πως ο Λευκός Οίκος θα παρέχει ένα μετρίου μεγέθους πακέτο δημοσιομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σε ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ οι εντάσεις με την Κίνα θα κλιμακωθούν εκ νέου. Στο 15% φτάνουν οι πιθανότητες σύμφωνα με την UBS για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαιρεμένο ωστόσο Κογκρέσο, ενώ οι προοπτικές για το «red wave», δηλαδή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, με κυριαρχία στο Κογκρέσο, έχουν εξαλειφθεί καταλαμβάνοντας μόλις το 2%.

Την Παρασκευή ο Dow Jones διολισθαίνει κατά 0,39% στις 26.551 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,59% στις 3.290 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει ισχυρή πτώση 1,44% στις 11.023 μονάδες.

Σχετικά Νέα