Νέες απώλειες έφεραν το πετρέλαιο σε bear market

Παρά την ανοδική αντίδραση το πρωί το πετρέλαιο διέγραψε γρήγορα τα κέρδη του και τελικά διεύρυνε τις απώλειες του χτεσινού άγριου sell off, καθώς φαίνεται να εδραιώνεται η εκτίμηση περί επερχόμενης ύφεσης που μπορεί να καταστρέψει τη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα.

Ειδικότερα, μετά την βουτιά άνω του 8% χτες, τo αμερικανικό WTI παραδόσεως Αυγούστου ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές με νέες απώλειες 1% ή 97 σεντς με την τιμή του στα 98,54 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι απέχοντας πλέον παραπάνω από 20% από το τοπικό υψηλό των 123,7 δολαρίων στις 8 Μαρτίου εισήλθε τεχνικά σε περιοχή bear market.

Παρομοίως, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς το Brent, είδε το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου να κλείνει με απώλειες 2% ή 2,08 δολαρίων και την τιμή του να διαμορφώνεται στα 100,69 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ημέρας έφτασε να υποχωρεί έως και τα 98,5 δολ. το βαρέλι, χάνοντας τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι η προσφορά του αργού παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και μακριά από τις ανάγκες της ζήτησης, η υφεσιακοί φόβοι φαίνεται να κυριαρχούν στην παρούσα φάση την αγορά, όπως επισήμανε και σε σημείωμά της η Goldman Sachs.

Την ίδια ώρα, το δολάριο έχει ενισχυθεί σε υψηλό 20ετίας έναντι του ευρώ και σε πολυετή υψηλά απέναντι σε άλλες σημαντικές ισοτιμίες, κάτι που σημαίνει ότι καθιστά πιο ακριβό το πετρέλαιο για κατόχους άλλων νομισμάτων, περιορίζοντας τη ζήτηση.

Στις καθοδικές πιέσεις για το πετρέλαιο προστέθηκε και η λήξη της απεργίας των Νορβηγών εργαζόμενων στον εξορυκτικό κλάδο, με τη χώρα να αναμένεται πως θα επανέλθει σε επίπεδα πλήρους παραγωγής εντός ημερών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πλειοψηφία των αναλυτών συνεχίζει να πιστεύει ότι η πρόσφατη βουτιά των τιμών θα είναι προσωρινή καθώς η έλλειψη προσφοράς παραμένει, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνουν και οι τιμές των πιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του Brent βάθους έξι μηνών διαπραγματεύονταν σημαντικά χαμηλότερα από το τρέχον (backwardation) κατά περίπου 15 δολάρια, με ελάχιστες μεταβολές από χτες.

Κάτι που δεν παρατηρείται συχνά, ειδικά στα εμπορεύματα, όπου το κόστος αποθήκευσης σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια από τα τρέχοντα και την τιμή spot.

“Η χτεσινή κίνηση, με τα δύο συμβόλαια να διαπραγματεύονται σε απόκλιση σχεδόν 15 δολαρίων, υποδηλώνει περισσότερο πανικό και αναγκαστικές ρευστοποιήσεις παρά κάποια μια διαρθρωτική μεταβολή στην πιεσμένη κατάσταση της προσφοράς – ζήτησης παγκοσμίως”, τονίζει ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα