Νέα Ζηλανδία: Οι αρχές προσπαθούσαν επί χρόνια να απελάσουν τον δράστη της επίθεσης στο Όκλαντ

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούσε επί χρόνια να απελάσει τον άνδρα ο οποίος διέπραξε την τρομοκρατική ενέργεια σε εμπορικό κατάστημα στο Όκλαντ την Παρασκευή, αποκαλύφθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχάμεντ Ααθίλ Μοχάμεντ Μαμσουντίν, 32 ετών, τραυμάτισε επτά ανθρώπους με μαχαίρι μέσα στο εμπορικό κατάστημα σε προάστιο του Όκλαντ. Έπεσε νεκρός μέσα σ’ ένα λεπτό από τις σφαίρες αστυνομικού με πολιτικά, ο οποίος τον παρακολουθούσε ασταμάτητα από τον Ιούλιο.

Η δικαστική εντολή που εμπόδιζε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του άνδρα ήρθη σήμερα.

Συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, γνωστοποίησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της ότι η υπηρεσία μετανάστευσης προσπαθούσε να απελάσει τον δράστη της επίθεσης της Παρασκευής από το 2018.

Είχε ταξιδέψει στη Νέα Ζηλανδία το 2011, με φοιτητική βίζα, και υπέβαλε αίτημα να του αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα, σύμφωνα με την επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης. Το αίτημα απορρίφθηκε, αλλά άσκησε έφεση και εντέλει του προσφέρθηκε προστασία τον Δεκέμβριο του 2013.

Το 2016, ο άνδρας προσέλκυσε την προσοχή της αστυνομίας και της υπηρεσίας μετανάστευσης, καθώς έλαβαν «πληροφορίες που οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το καθεστώς πρόσφυγα δόθηκε βάσει ψευδών ισχυρισμών», ανέφερε η κυρία Αρντέρν.

Του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του πρόσφυγα το 2019, όμως άσκησε έφεση στην απόφαση να απελαθεί.

Η υπηρεσία μετανάστευσης είχε εξετάσει μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσει υπό κράτηση τον άνδρα ενόσω εκδικαζόταν η έφεσή του.

Για την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, είναι «απίστευτα απογοητευτικό» το ότι κρίθηκε πως αυτό αποκλειόταν.

Σημειώνεται ότι ο άνδρας ήταν πιθανό να κριθεί από τη δικαιοσύνη πως χρειαζόταν «διεθνή προστασία», εξαιτίας της μεταχείρισης που πιθανόν θα αντιμετώπιζε αν επέστρεφε στη Σρι Λάνκα. Οι άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία δεν μπορούν να απελαύνονται από τη Νέα Ζηλανδία.

Υπογραμμίζεται ότι τρεις από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην επίθεση της Παρασκευής συνεχίζουν σήμερα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Όκλαντ.

Επισημαίνεται ότι ο δράστης πιστεύεται από τις διωκτικές αρχές ότι είχε προσηλυτιστεί στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε την Παρασκευή πως η «ειδεχθής» και «φρικτή» επίθεση «διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία, (κάποιον) που είχε ασπαστεί μια ιδεολογία την οποία δεν υποστηρίζει κανείς εδώ », και ότι μόνο ο ίδιος «φέρει την ευθύνη».

Θα περάσει νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, δεσμεύθηκε χτες ότι θα αλλάξει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία στη χώρα, την επομένη της επίθεσης σε εμπορικό κατάστημα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, οι τρεις εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, και να σκοτωθεί ο δράστης.

Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση, υπήκοος της Σρι Λάνκα που είχε μετεγκατασταθεί στη Νέα Ζηλανδία το 2011, έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στην πόλη Όκλαντ χθες Παρασκευή, μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφότου διέπραξε την επίθεση.

Υπογραμμίζεται ότι στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα τον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Η κυρία Αρντέρν υποσχέθηκε ότι θα εγκριθεί μέσα στον μήνα.

Παρότι διευκρίνισε πως το όνομα του δράστη δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί λόγω δικαστικής εντολής, η κεντροαριστερή πολιτικός είπε πως δεν θα αναφερόταν ονομαστικά σ’ αυτόν ακόμη κι αν είχε τη δυνατότητα, διότι «κανένας τρομοκράτης, είτε ζωντανός είτε νεκρός, δεν αξίζει να προφέρουμε το όνομά του, ώστε να γίνεται διαβόητος όπως ήθελε».

Ο άνδρας είχε οδηγηθεί υπόψιν ενώπιον της δικαιοσύνης αρκετές φορές. Είχε αποφυλακιστεί τον Ιούλιο και παρακολουθείτο, πρόσθεσε, οι υπηρεσίες ασφαλείας «χρησιμοποιούσαν κάθε εργαλείο που είχαν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτό το πρόσωπο».

Ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας, ο Άντριου Κόστερ, είπε από την πλευρά του πως δεν υπήρχε νομική βάση προκειμένου να τεθεί ο άνδρας εκ νέου υπό κράτηση προτού διαπράξει τη χθεσινή επίθεση. Σύμφωνα με τον κ. Κόστερ, επρόκειτο για περίπτωση «εξαίρεσης στον κανόνα», ενώ το επίπεδο της παρακολούθησής του ήταν «ιδιαίτερα ασυνήθιστο» για τις νεοζηλανδικές αρχές. «Ελάχιστοι άνθρωποι προκαλούν τόσο μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα