Νέα Ζηλανδία, η πρώτη χώρα στο κόσμο που νομιμοποίησε την πληρωμή μισθών με κρυπτονομίσματα

Η Νέα Ζηλανδία αποτελεί πλέον την πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την πληρωμή μισθών με κρυπτονόμισμα, έπειτα από την οδηγία που εξέδωσαν το υπουργείο Εσωτερικών Εσόδων και η εφορία για την πειραματική εφαρμογή, από την 1η Σεπτεμβρίου και αρχικά για μία τριετία, της πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων σε κρυπτονόμισμα.

Η νομοθεσία, που εγκρίθηκε στις 7 Αυγούστου, προβλέπει την δυνατότητα πληρωμής με κρυπτονόμισμα σε τακτική βάση ενός τμήματος των μισθωτών υπαλλήλων και εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και υπεργολάβους.

Επιπλέον, επιτάσσει πως τα κρυπτονομίσματα αυτά θα πρέπει να μπορούν να μετατρέπονται «με τρόπο άμεσο» σε κάποιο σταθερό, ενιαίο κρυπτονόμισμα, του οποίου η ισοτιμία θα είναι συνδεδεμένη με ένα, ή περισσότερα εθνικά νομίσματα.

Όπως τονίζει ο νομοθέτης, «δεν είναι όλα τα κρυπτονομίσματα αποδεκτά», αποσαφηνίζοντας πως για να θεωρηθούν κατάλληλα για την καταβολή «μισθών ή αποζημιώσεων» θα πρέπει να έχουν ομοιότητες με τα υπάρχοντα επίσημα νομίσματα, ώστε να μην κινδυνεύουν με κυρωτικά μέτρα, ή απαγορεύσεις και να μπορούν να μετατραπούν σε κάποιο εθνικό νόμισμα.

«Σχεδόν έτοιμο» το ψηφιακό νόμισμα της Κίνας
O Μου Τσανγκτσούν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος πληρωμών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, προέβη στα σχόλια αυτά το Σάββατο, σε φόρουμ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ. Σημειώνεται πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε δημιουργήσει μια ομάδα έρευνας το 2014, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο λανσαρίσματος του δικού της ψηφιακού νομίσματος ώστε να μειωθούν τα κόστη της κυκλοφορίας «παραδοσιακού» χάρτινου χρήματος και να αυξηθεί ο έλεγχος επί της κυκλοφορίας και παροχής χρήματος. Ωστόσο λίγα είχαν αποκαλυφθεί για τα σχέδια αυτά.

Ο Μου είπε πως η έκδοση του ψηφιακού νομίσματος θα βασίζεται σε ένα σύστημα δύο επιπέδων, όπου τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αποτελούν νόμιμους εκδότες. Επίσης, είπε πως το ψηφιακό νόμισμα δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία blockchain, καθώς, στο παρόν της επίπεδο, η τεχνολογία αυτή δεν θα ήταν σε θέση να διαχειρίζεται τις εκτάσεις των συναλλαγών στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα έχει επανειλημμένα επιδείξει αρνητική στάση απέναντι σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, καθώς θεωρεί πως τα κρυπτονομίσματα προκαλούν αναταραχή και χάος, καθώς πολλοί επενδυτές τα χρησιμοποιούν για «στοιχηματισμό». Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η κινεζική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα σύστημα ψηφιακού χρήματος το οποίο θα μπορούσε να ελέγχει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα