Νέα Ζηλανδία: Διαπραγμάτευση με ΝΑΤΟ για μια νέα μορφή συνεργασίας

Η Νέα Ζηλανδία διαπραγματεύεται έναν νέο τύπο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, η οποία πιθανόν θα καλύπτει τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η Νανάια Μαχούτα ανέφερε σε email της στο Reuters ότι το ΝΑΤΟ μετακινεί όλες τις συμφωνίες συνεργασίας σε ένα νέο μοντέλο που αποκαλείται Ατομικά Προσαρμοσμένο Πρόγραμμα Συνεργασίας (ITPP) και ότι επί του παρόντος η Νέα Ζηλανδία επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες που το αφορούν.

«Το ITPP μας θα καλύπτει τομείς μακροχρόνιου κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και το ΝΑΤΟ και πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία στη διάρκεια της περιόδου επεξεργασίας του. Παρότι ακόμη οι ακριβείς τομείς συνεργασίας δεν έχουν συμφωνηθεί, αναμένουμε ότι θα καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η στήριξη για την βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια», είπε η υπουργός.

Η Νέα Ζηλανδία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ από το 2012 αλλά όχι μέλος. Μια ανακοίνωση του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι η Νέα Ζηλανδία και το ΝΑΤΟ ενισχύουν τις σχέσεις τους για να ανταποκριθούν στις κοινές προκλήσεις για την ασφάλεια.

Η Μαχούτα δήλωσε ότι ούτε η Νέα Ζηλανδία ούτε το ΝΑΤΟ θεωρούν ότι το ITPP θα είναι ένας νέος επίσημος περιφερειακός σχηματισμός.

Η Νέα Ζηλανδία έχει μόνο έναν επίσημο σύμμαχο–τη γειτονική Αυστραλία–παρότι αμφότερες οι χώρες ανήκουν στη συμμαχία Πέντε Μάτια, που περιλαμβάνει τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η Νέα Ζηλανδία ακολουθεί μια μακροχρόνια πολιτική χωρίς πυρηνικά και, όπως είπε η Μαχούτα, το ITPP θα συμβαδίζει με αυτή την πολιτική.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και ότι θα επισκεφθεί την Κίνα στο τέλος Ιουνίου.

Το ΝΑΤΟ θα ανοίξει γραφείο σύνδεσμο στο Τόκιο το 2024 και θα το χρησιμοποιήσει ως κόμβο για τη συνεργασία με τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, έγραψε χθες η εφημερίδα Nikkei, ένα σχέδιο το οποίο στο παρελθόν η Κίνα είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο.

 

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα