Νέα ρύθμιση οφειλών σχεδιάζει η κυβέρνηση – Προς εξάμηνη παράταση οι δόσεις

Επιπλέον παράταση τριών μηνών στην καταβολή των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πληττόμενους επιχειρηματίες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί οι εργοδότες και οι αυταπασχολούμενοι οι οποίοι ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά λόγω του κορονοϊού έχουν ενταχθεί πλέον στο “Μητρώο Φυσικών Καταστροφών”, δηλαδή σε εκείνο το μητρώο στο οποίο υπάγονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές όπως, π.χ., πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών προς τα Ταμεία σε σχέση με ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές αναστέλλονται για 6 μήνες για όσες επιχειρήσεις εντάσσονται σε αυτό το “μητρώο”. Ωστόσο, έως τώρα η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μόνο τρίμηνη παράταση για τις δόσεις ενεργών ρυθμίσεων. Αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να αλλάξει με την επέκταση της σχετικής παράτασης κατά τρεις μήνες επιπλέον.

Σύμφωνα με το capital.gr, οι δόσεις οι οποίες έπρεπε να πληρωθούν, άτοκα, έως τέλος Μαρτίου, δεν θα πρέπει να πληρωθούν άτοκα έως τέλη Ιουνίου αλλά έως τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση μίας ρύθμισης (π.χ. 120 δόσεων, 12 δόσεων) για τον Μάρτιο, θα πρέπει να καταβληθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου (αντί για τέλος Ιουνίου, όπως ισχύει με βάση τωρινά δεδομένα), η δόση του Απριλίου ως τέλος Οκτωβρίου (αντί για τέλος Ιουλίου) κ.λπ.

Τι θα γίνει με την εκκαθάριση του 2019

Σε παρόμοιο “καθεστώς” -δηλαδή εκείνο της έναρξης πληρωμών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα- αναμένεται να τεθεί και ο ρυθμός εξόφλησης των απλήρωτων εισφορών του 2019.

Η εκκαθάριση των περσινών εισφορών (με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2018) αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα ή το αργότερο τον Ιούνιο. Για όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2018 σε σχέση με το 2017, αλλά και για εκείνους που δεν κατέβαλαν καθόλου ή μερικώς τις προβλεπόμενες εισφορές τους, θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα.

Αυτά θα έπρεπε, βάσει της μέχρι πέρσι πρακτικής, να πληρωθούν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω της τρέχουσας κατάστασης “καραντίνας” αλλά και των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων, η έναρξη πληρωμών εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων από την εκκαθάριση δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκινήσει μαζί με την καταβολή των άλλων υποχρεώσεων (για τις τρέχουσες εισφορές, δόσεις ρυθμίσεων).

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, οι οποίες θα προκύψουν για όσους επαγγελματίες έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, αυτές θα καταβληθούν κανονικά προκειμένου να τονωθεί το εισόδημα της εν λόγω κοινωνικής ομάδας.

Άλλες παρεμβάσεις

Παράλληλα, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν χάνεται εάν οι οφειλές που κατέστησαν απαιτητές στις 29 Φεβρουαρίου 2020 και από εκεί και πέρα, τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση .

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται πως ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα ελάφρυνσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επιχειρηματίες :

– Έκπτωση 25% στις τρέχουσες εισφορές όλων των επαγγελματιών (πληττόμενων και μη) εφόσον καταβληθούν εκπρόθεσμα. Όρος προκειμένου να επωφεληθεί ένας επαγγελματίας από την έκπτωση αυτή είναι να έχει καταβάλλει τις εισφορές του Ιανουαρίου.

– Καταβολή των εισφορών μόνο των πληττόμενων επαγγελματιών για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για τους πληττόμενους επαγγελματίες και υπό τον όρο ότι δεν επέλεξαν να πληρώσουν με έκπτωση 25% εμπρόθεσμα τις εισφορές

– Καταβολή των εισφορών Φεβρουαρίου-Μαρτίου για τους μισθωτούς των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή αντί για το τέλος Μαρτίου-τέλος Απριλίου αντίστοιχα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Στα σκαριά νέα ρύθμιση

Πέρα από τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ελάφρυνσης, η κυβέρνηση εξετάζει το περιθώριο για νέα ρύθμιση οφειλών, όχι μόνο εκείνων που έχουν ήδη δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν λόγω της “κρίσης του κορονοϊού” αλλά και αυτών που ήδη υπήρχαν πριν από τον Μάρτιο του 2020.

Έτσι, όσοι, παρά τις παρατάσεις και τις άλλες διευκολύνσεις, δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, διατηρώντας παράλληλα τις έως τώρα ισχύουσες ρυθμίσεις (π.χ. 120 δόσεων) θα μπορούν να ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη νέα ρύθμιση.

Εξάλλου εκκρεμεί η εξεταζόμενη επέκταση της νέας πάγιας ρύθμισης στην Εφορία με τις 24 έως 48 δόσεις. Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν μία αντίστοιχη ρύθμιση (π.χ. έως 24 ή έως 36 δόσεων) για οφειλές στα Ταμεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα