Νέα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Διατηρήθηκε το θετικό memontum στους ευρωπαϊκούς δείκτες από την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές και στις δύο πλευρές να διατηρούν το θετικό momentum από την πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και τα θετικότερα μηνύματα από την κινεζική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 454 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Μάλιστα τα περισσότερα κέρδη αποκόμισε ο τεχνολογικός κλάδος με άλμα της τάξεως του 2%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,86% στις 15.748 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,33% και τις 7.209 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,62% φτάνοντας τις 7.486 μονάδες. Μάλιστα με την επίδοση αυτή το χρηματιστήριο του Λονδίνου «γύρισε» σε θετικό έδαφος για το σύνολο της χρονιάς.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB κατέγραψε αύξηση κατά 0,42% στις 29.466 και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.640 μονάδες αυξημένοςς κατά 0,18%.

Το κλίμα στις αγορές παρέμεινε θετικό, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ όχι μόνο απομακρύνει την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, αλλά ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αντιστροφή της πολιτικής της μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Αναλυτές στις εκτιμήσεις τους τοποθετούν την πρώτη περικοπή των αμερικανικών επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούνιο, αν και δεν λείπουν οι πιο αισιόδοξες φωνές, όπως της UBS, που τοποθετούν την έναρξη του καθοδικού κύκλου μέσα στην άνοιξη.

Στην Ευρώπη βέβαια το τοπίο είναι λίγο πιο πολύπλοκο, καθώς τα δεδομένα παραπέμπουν σε διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι επενδυτές εστιάζουν για την ώρα στην αποφυγή μιας ακόμη αύξησης.

Την Παρασκευή οι αγορές θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις της Κριστίν Λαγκάρντ και όχι μόνο, κατά το ευρωπαϊκό τραπεζικό φόρουμ της Φρανκφούρτης. Στο φετινό EBC θα δώσουν το «παρών» κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς και στελέχη της Fed και της ΕΚΤ, από την οποία ξεχωρίζει βέβαια η ίδια η Λαγκάρντ και ο Γερμανός διοικητής Γιόαχιμ Νάγκελ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, πάντως, στις μέχρι τώρα δηλώσεις της, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης των ευρωεπιτοκίων δεδομένης και του γεωπολιτικού ρίσκου και του αστάθμητου παράγοντα της πορείας των ενεργειακών τιμών.

Για την ώρα, βέβαια, οι διακυμάνσεις των πετρελαϊκών τιμών παραμένουν – ευτυχώς- χαμηλά. Οι εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του ΙΕΑ πυροδότησαν ένα διήμερο κερδών, όμως οι καθοδικές πιέσεις επανέφεραν και πάλι σήμερα τις τιμές στο «κόκκινο». Το Brent χάνει 0,73% στα 81,87 δολάρια το βαρέλι και το αμερικάνικο WTI περιορίζεται κατά 1,14% στα 77,39 δολάρια.

Αντιστοίχως, πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός πέφτοντας ελαφρά στα 1.965 δολάρια την ουγγιά, καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά αντιδρώντας στην απογοητευτική επίδοση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου αυξήθηκε 0,2% στο 104,31 αφήνοντας πίσω του το χαμηλό δύο μηνών που κατέγραψε την Τρίτη, στο 103,98. Αντιστοίχως το ευρώ υποχώρησε 0,3% στα 1,08 δολάρια, ενώ χθες είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα