Νέα εθνική αργία στις ΗΠΑ με υπογραφή Μπάιντεν – Στις 19 Ιουνίου θα τιμάται η ημέρα κατάργησης της δουλείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, κυρώνοντας έτσι σε νόμο, νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται νέα ομοσπονδιακή εθνική αργία στη χώρα στις 19 Ιουνίου, οπότε και θα τιμάται η κατάργηση της δουλείας.

Αποκαλώντας την υπογραφή του στον συγκεκριμένο νόμο “μία από τις μεγαλύτερες τιμές της θητείας του στο ύπατο αξίωμα του αμερικανικού κράτους, ο Μπάιντεν προχώρησε στην καθιέρωση της αργίας δύο ημέρες πριν την έλευση της 19ης Ιουνίου.

“Έχουμε κάνει μεγάλο δρόμο κι έχουμε πολύ ακόμα. Ωστόσο σήμερα είναι ημέρα γιορτής”, ανέφερε η δεύτερη τη τάξει πολίτης των ΗΠΑ, αντιπρόεδρος της χώρας Καμάλα Χάρις, η οποία μίλησε πριν τον πρόεδρο Μπάιντεν στην εκδήλωση για την υπογραφή του νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο.

“Τα μεγάλα έθνη δεν αγνοούν τις πλέον οδυνηρές στιγμές στην ιστορία τους”, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. “Τις αναγνωρίζουν”.

“Λυπάμαι πραγματικά που τα εγγόνια μου δεν είναι σήμερα εδώ, γιατί πρόκειται για μία πολύ, πολύ, πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία μας”, πρόσθεσε. “Για να το πούμε απλά, δεν αποτελεί μια τιμή στο παρελθόν. Είναι κάλεσμα σε δράση σήμερα”.

Πρόκειται για την 12η εθνική αργία στις ΗΠΑ.

Στις 19 Ιουνίου 1865, οι τελευταίοι Αφροαμερικανοί σκλάβοι απελευθερώθηκαν οριστικά από τους Βόρειους του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι οποίοι επέβαλαν τη σχετική απόφαση στο Τέξας.

Η απελευθέρωση έγινε μήνες μετά την παράδοση του στρατού των Νοτίων, που είχε σημάνει τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ. Ο Αβραάμ Λίνκολν είχε δολοφονηθεί στις 15 Απριλίου 1865, δύο μήνες νωρίτερα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα, από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς στη Γερουσία, ενώ και στη Βουλή έλαβε ευρύτατη πλειοψηφία, με 415 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Και οι 14 αρνητικές ψήφοι ήταν Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα