Τρεις στις τέσσερις εταιρείες Ελλάδας σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η HR Trends της Randstad για το 2025.
Η έρευνα έγινε από τον Οκτώβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025 και τα αποτελέσματα της βασίστηκαν στις απαντήσεις 755 ηγετικών στελεχών από διαφορετικούς κλάδους της αγοράς στην Ελλάδα.
Αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:
Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα
Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι το 57% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του μέσα στο 2025, με την επιχειρηματική ανάπτυξη (70%) και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (48%) να αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Επιπλέον, η ανάγκη για ταλέντα με νέες δεξιότητες (24%) και η κάλυψη κενών από αποχωρήσεις (23%) επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις προσλήψεων, με τους κλάδους των πωλήσεων (48%), της τεχνολογίας (41%), της λογιστικής (26%) και της εξυπηρέτησης πελατών (19%) να παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.
Στο πεδίο των μισθολογικών προβλέψεων η εικόνα διαμορφώνεται εξίσου θετικά: το 76% των εταιρειών σχεδιάζει αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων εντός του 2025, ενώ καμία από τις συμμετέχουσες στην έρευνα εταιρείες δεν σχεδιάζει μείωση μισθών, υποδηλώνοντας την πρόθεσή τους να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας και ταλαντούχους επαγγελματίες σε κρίσιμες θέσεις.
Η ελκυστικότητα των επιχειρήσεων
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, τα ελκυστικά πακέτα αποδοχών και παροχών παραμένουν το ισχυρότερο κριτήριο επιλογής εργοδότη, καθώς το 73% τα κατατάσσει ως την κορυφαία προτεραιότητα. Ακολουθούν, με σειρά επιλογής, οι προοπτικές ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης και η ύπαρξη ενός ευχάριστου και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος (56%) ενώ η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής συνεχίζει να αποτελεί ζητούμενο για το 43% των εργαζομένων.
Στο επίπεδο παροχών, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να προσφέρουν οικονομικές παροχές, όπως ατομικό bonus απόδοσης (77%), αλλά και μη μισθολογικές παροχές, όπως κινητό τηλέφωνο (75%), ιδιωτική ασφάλιση (67%) και εταιρικό αυτοκίνητο (60%).
Προς την ίδια κατεύθυνση, οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται στην υιοθέτηση προγραμμάτων εκπαίδευσης (73%) και στην παροχή της δυνατότητας για ευέλικτη μορφή απασχόλησης (50%), η οποία συνεχίζει να καταγράφει σημαντικό ποσοστό στην έρευνα, παρά τη μικρή της πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αναφορικά με την ευέλικτη μορφή απασχόλησης, σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις σκοπεύει να εφαρμόσει το υβριδικό μοντέλο, με 2 έως 3 ημέρες την εβδομάδα εξ αποστάσεως εργασία.
Οι λόγοι αποχώρησης εργαζομένων
Η αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και υψηλότερων αποδοχών αποτελεί τον πιο βασικό λόγο αποχώρησης των εργαζομένων, με το 58% να αναφέρεται ότι αποχωρεί έπειτα από μια πιο ελκυστική πρόταση από άλλον εργοδότη. Για το 40% των εργαζομένων, καθοριστικός παράγοντας είναι η ανάγκη για περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, στοιχείο που ενισχύει την κινητικότητα μεταξύ των εταιρειών.
Ταυτόχρονα, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζομένους (23%) επιλέγει να αλλάξει εντελώς επαγγελματική πορεία, ακολουθώντας ένα νέο επαγγελματικό πεδίο, ενώ, το 15% αποχωρεί λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας, όταν οι απαιτήσεις ξεπερνούν τα όρια της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αυτών των παραγόντων, η γενική εικόνα δείχνει σταθερότητα στην κινητικότητα προσωπικού. Το 82% των εταιρειών ανέφερε για το 2024 ποσοστά αποχώρησης κάτω του 16%, ενώ αντίστοιχα επίπεδα αναμένονται και για το 2025.
Η στάση των επιχειρήσεων απέναντι στο AI
Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της Randstad, το 27% των εταιρειών δηλώνει ότι ήδη αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και σκοπεύει να επεκτείνει τη χρήση της, ενώ, επιπλέον, το 29% εμφανίζεται θετικό απέναντι της, αλλά περιορίζει την εφαρμογή της σε συγκεκριμένους τομείς, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση από το 32% το 2024. Το ποσοστό των εταιρειών που δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει σαφή άποψη μειώνεται από 38% σε 33%, γεγονός που δείχνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προχωρούν σταδιακά προς πιο ώριμες τοποθετήσεις, ενώ μόλις το 10% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει AI στο μέλλον, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 4% του 2024.
Το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στον τομέα της τεχνολογίας (59%), ενισχύοντας την αυτοματοποίηση και την αποδοτικότητα των συστημάτων. Ακολουθεί ο τομέας του marketing, με το 34% των επιχειρήσεων να προβλέπει αυξημένη χρήση της, καθώς και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (33%), με έμφαση στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού.
Παρά τη σταθερή υιοθέτηση, η πλειοψηφία των εταιρειών (60%) δεν αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει σημαντικά τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι η ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιταχύνει (58%) και θα αυτοματοποιήσει (52%) την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα των εργαζομένων (41%). Ωστόσο, αναδεικνύονται και σημαντικές προκλήσεις, όπως η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού (54%), καθώς και ζητήματα που αφορούν την προστασία των δεδομένων (42%) και τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας (35%).
Οι πιο περιζήτητες ειδικότητες για το 2025
Η αυξανόμενη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών δημιουργούν μια νέα δυναμική στην αγορά εργασίας, με άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι επιχειρήσεις αναζητούν, πλέον, ταλέντα, που συνδυάζουν τεχνολογική κατάρτιση, αναλυτική σκέψη και επαγγελματική ευελιξία.
Σύμφωνα με την έρευνα της Randstad, οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2025 περιλαμβάνουν πωλητές (34%), software developers / engineers (31%), data analysts / data engineers / data scientists (26%), διοικητικά στελέχη (26%) και μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων (20%) – ρόλοι που αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εταιρειών, καθώς η τεχνολογία, η ψηφιοποίηση και η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.
Οι μισθοί στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση μισθών για το 2025 της τρέχουσας αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, οι κλάδοι της τεχνολογίας και των πωλήσεων παραμένουν οι πιο ελκυστικοί σε επίπεδο αποδοχών για τέταρτη συνεχή χρονιά, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που αναζητούν ανταγωνιστικά πακέτα αμοιβών και ευκαιρίες εξέλιξης. Ταυτόχρονα, οι τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αμοιβές λόγω της αυξημένης ζήτησης και των ειδικών απαιτήσεων, που καθιστούν αναγκαία τη στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Τι πραγματικά δυσκολεύει τις επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία στελέχωσης
Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη στελέχωση και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Για το 2025, σύμφωνα με την έρευνα HR Trends, το 65% των εργοδοτών δηλώνει ότι οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές απαιτήσεις των υποψηφίων συνιστούν βασικό εμπόδιο στην κάλυψη θέσεων, ενώ η έλλειψη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων (43%), καθώς και η απουσία σχετικής εμπειρίας στον κλάδο εξειδίκευσης (40%) επιβαρύνουν επιπλέον τη διαδικασία. Μάλιστα, το 29% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει υποψηφίους με τα απαραίτητα έτη εμπειρίας.
Για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά, οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (55%), την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (50%) και τη δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης (38%). Παράλληλα, η ενίσχυση της διαφάνειας και της εσωτερικής επικοινωνίας (36%) ενδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους, συμβάλλοντας στη διατήρηση της δέσμευσής τους και τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.
Τα soft skills, που θα κάνουν τη διαφορά στην αγορά εργασίας έως το 2027
Καθώς το εργασιακό περιβάλλον μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι εργοδότες στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε εργαζομένους με ισχυρά προσωπικά και διαπροσωπικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της έρευνας HR Trends της Randstad, το 61% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει την ανθεκτικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία ως τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την επαγγελματική επιτυχία. Ακολουθούν το ατομικό κίνητρο (40%), η ενσυναίσθηση (39%) και η ικανότητα συνεργασίας στο πλαίσιο ομάδας (38%) – δεξιότητες που δεν είναι απλώς επιθυμητές αλλά αναγκαίες σε περιβάλλοντα εργασίας που μεταβάλλονται διαρκώς.