Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ’ τρίμηνο του έτους όπως φαίνεται από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη σημείωσε «βουτιά» στις 101,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 103,1 μονάδες τον Αύγουστο σε μία πτωτική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του 2018 στέλνοντας τον δείκτη στο χαμηλότερα επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ο δείκτης στις 101,7 μονάδες συνάδει με ανάπτυξη της τάξης του 1% στο τρίμηνο αν και τελευταία παρατηρείται ότι «υπεραποδίδει» της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ING, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι η συρρίκνωση περιορίζεται προς το παρόν στον μεταποιητικό κλάδο και δεν έχει μεταδοθεί ακόμη στον κλάδο των υπηρεσιών, κάτι που αναμένεται να συμβεί πολύ σύντομα αν συνεχιστεί η επιδείνωση των συνθηκών.

«Το βιομηχανικό κλίμα ήταν μουντό τον Σεπτέμβριο με τον δείκτη να υποχωρεί στις -8,8 μονάδες από -5,8 μονάδες τον Αύγουστο, εξαιτίας της επιδείνωσης σε όλους τους τομείς, από τις παραγγελίες έως τις προσδοκίες για την παραγωγή. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι ακόμη δεν μπορούμε να δούμε το τέλος της βιομηχανικής κατρακύλας», σημειώνει ο αναλυτής της ING, Μπερτ Κόλιν.

Σχετικά Νέα