Η Ρωσία θα αναπτύξει πλήρως και θα επενδύσει στα νησιά Κουρίλ, φέρεται να είπε τη Δευτέρα ένας Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε σχόλια που είναι βέβαιο ότι θα οξύνουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ιαπωνία, η οποία διεκδικεί τα τέσσερα πιο νότια νησιά της αλυσίδας.
Η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νότια νησιά Κουρίλ ως βόρεια εδάφη της σε μια διαμάχη που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει αποτρέψει την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης που τερματίζει επίσημα τις εχθροπραξίες εν καιρώ πολέμου μεταξύ Μόσχας και Τόκιο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Τρούτνιεφ έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην ανατολική περιοχή Khabarovsk της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ιαπωνία εντάχθηκε με τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία αφού έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.