Site icon The Indicator

Νέα δημοσκόπηση: Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορά 17,5 μονάδων προηγείται στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που παρουσιάστηκε απόψε.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 41,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ 6%, η “Ελληνική Λύση” 4% και το ΜέΡΑ25 2,5%.

Χωρίς αναγωγή, τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 39,5% για τη ΝΔ, 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 6,5 για το ΚΙΝΑΛ, 5,5% για το ΚΚΕ, 4% για την “Ελληνική Λύση και 2,5% για το ΜέΡΑ25.

Εμφατικό προβάδισμα συνεχίζει να διατηρεί ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ερώτηση περί “καταλληλότερου” για τη θέση του Πρωθυπουργού, με 46%, ενώ ακολουθεί ο “Κανένας” με 26%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συγκεκριμένη ερώτηση λαμβάνει 24%.

Το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ως θετικές ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, ενώ το 34% τις αποτιμά αρνητικά.

Μόλις το 10% των πολιτών εκτιμά ότι η Τουρκία έχει ειλικρινή διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το 80% θεωρεί ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Το 18% αξιολογεί θετικά τη στάση της Γερμανίας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ το 68% την αξιολογεί αρνητικά.

Για τη Γαλλία, η εικόνα είναι αντίθετη, με το 76% να κρίνει θετική τη στάση του Παρισιού, ενώ μόλις το 11% την κρίνει αρνητικά.

Για την ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 35% και 53%, ενώ για τις ΗΠΑ 27% και 59%, με τις αρνητικές γνώμες να επικρατούν όσον αφορά τη στάση των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον στα ελληνοτουρκικά.

Αρκετά έως πολύ ανησυχεί για την πανδημία του κορονοϊού το 66% των ερωτηθέντων, μέτρια το 17% και λίγο έως καθόλου το 11%.

Το 74% των πολιτών απαντά έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, ενώ το 19% δεν έχει πειστεί.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, το 43% τα αποτιμά θετικά, το 30% αρνητικά, ενώ το 27% είτε δεν τα γνωρίζει είτε δεν απαντά.

Δημοσκόπηση MRB

Σε δημοσκόπηση της MRB η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 24.09.2020, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, φαίνεται να υπάρχει προβάδισμα της ΝΔ , της τάξης των 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ .

Η δημοσκόπηση “βγάζει” ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό αλλά και δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, το ΚΙΝΑΛ 5%, το ΚΚΕ4,7%, η Ελ. Λύση 4,1%, το ΜέΡΑ25 2,9%. Στο 18,7% η αδιευκρίνιστη ψήφος. Στο 5,6% το άκυρο/λευκό.

Μητσοτάκης VS Τσίπρας

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 44,9% έναντι 24,6% που προτιμάει τον Αλ. Τσίπρα.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29,8%, η Φώφη Γεννηματά με 21,3%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 18,2%. Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 17,9%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 13,5% των θετικών απόψεων.

Έτσι αξιολογούν οι ερωτηθέντες τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Το 53% αποτιμά θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά (το 38,2% αρνητικά), το 51,2% αποτιμά θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση (το 44,7% αρνητικά). Επίσης το 46,2% αποτιμά θετικά τα όσα έγιναν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ιανός» (το 37,2% αρνητικά). Το 39,7% αποτιμά θετικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ύφεσης (52,2% αρνητικά). Τέλος το 29,4% εκτιμά πως η κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά το μεταναστευτικό, ενώ το 63,9% αρνητικά.

Το 70,5% δεν επιθυμεί να επιβληθεί καραντίνα στην περιοχή του, ενώ το 26% θέλει lockdown.

Τι “βγάζει” η δημοσκόπηση για τα εθνικά θέματα

Το 50,4% εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει χαμένη από τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το 36,4% κερδισμένη. Το 13,2% απαντά πως δεν ξέρει.

Το 47,7% θεωρεί πως δεν χρειάζεται να υπάρξει συμβιβασμός με την Τουρκία ακόμα και σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, ενώ το 43,8% θέλει συμβιβασμό με την Άγκυρα.

Το 77,6% λέει ότι το Καστελόριζο πρέπει να έχει πλήρη ΑΟΖ, ενώ το 7,5% ότι δεν πρέπει το νησιωτικό σύμπλεγμα πλήρη επήρεια.

Έτσι αποτιμούν οι ερωτηθέντες τις παρουσίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ

Θετικά αποτιμά την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το 29,3%, ενώ το 23,9% την κρίνει αρνητικά.

Αντίστοιχα το 17,2% αποτιμά θετικά την παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 34,3% αρνητικά.

Το 35,7% απαντά πως το εκφράζει η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο Ν. Δένδιας με 55,2% θετικές γνώμες, ο Β. Κικίλιας ακολουθεί με 51,5%. Έπονται ο Τ. Θεοδωρικάκος με 51,3%.

 

Exit mobile version