Νέα δεδομένα για τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το σχέδιο υπουργικής απόφασης «Απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο δημιουργείται πλέον η υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης φυτών συμβατών με τη φυτοκοινωνία της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς» του ν. 5069/2023 (Α΄ 193), οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται πλέον σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, φυτών συμβατών με τη φυτοκοινωνία της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού. Οι απαιτήσεις και λεπτομέρειες της υποχρέωσης φύτευσης ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, προετοίμασε σχέδιο απόφασης με το οποίο ρυθμίζονται οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.

  • Το σχέδιο διαβούλευσης ΥΑ φύτευσης φωτοβολταϊκών:

Σχέδιο διαβούλευσης ΥΠΕΝ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα