Νέα άρνηση της βρετανικής Βουλής για πρόωρες εκλογές

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμμένει στη δέσμευσή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου – ακόμη και όταν τέθηκε σε ισχύ νόμος που δεν θα επιτρέψει τη χώρα να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς συμφωνία.

Ενώ σημειώνεται, ότι τις πρώτες πρωινές ώρες το Κοινοβούλιο απέρριψε πάλι την προσφορά του για εκλογές, δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία παραμένει η Βόρεια Ιρλανδία, ένα σχέδιο για την αποφυγή φυσικών συνόρων που αναδύονται μετά το Brexit μεταξύ Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ και της βρετανικής περιοχής της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε την πρόταση, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του προκάτοχού του και της ΕΕ, ως απαράδεκτη διότι, όπως λέει, θα άφηνε τη Βρετανία στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ επ ‘αόριστον ακόμη και μετά τη διάσπαση.

Γι’αυτό ταξίδεψε λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Δουβλίνου για να τους πείσει.

Ενώ μετά τη ψηφοφορία της Δευτέρας, το Κοινοβούλιο αναβλήθηκε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα και ήταν μια σοβαρή ήττα για την κυβέρνηση, απαιτεί να ζητήσει από την ΕΕ η Βρετανία, να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σχετικά Νέα