Νέα Αριστερά ξανά;

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ ,με ηγέτες την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, δημιούργησαν μία νέα αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έχουν δικαίωμα με βάση τον κανονισμό της Βουλής, αλλά προχώρησαν και ένα βήμα περισσότερο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, στην δημιουργία ενός νέου κόμματος, με το όνομα Νέα Αριστερά.

Γράφει ο *Μελέτης Ρεντούμης

Προφανώς με αυτό τον τίτλο η νέα ομάδα βουλευτών του κόμματος θέλει να δώσει έμφαση στην ιδεολογική πλατφόρμα και στις αξίες της αριστεράς, παρά σε κάτι διαφορετικό και θεματικό ή σε κάποιο εστιασμένο για την κοινωνία πρόβλημα.

Από την μία το κόμμα θέλει να κάνει σαφές από την αρχή το ιδεολογικό του στίγμα, γεγονός που φαίνεται θετικό, από την άλλη όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο σε μία σύγχρονη δυτική κοινωνία που είναι η Ελλάδα, με σαφείς δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους και στην ΕΕ, ποιες ακριβώς θα είναι οι αριστερές θέσεις που πρεσβεύει το κόμμα και βέβαια, πως αυτές θα διαφοροποιούνται από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος υποστήριζαν ως πρωτοκλασάτα στελέχη.

Να μην ξεχνάμε πως ο τρόπος που εξελίχθηκε στον χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα από τον τότε Συνασπισμό του Αλέκου Αλαβάνου μέχρι την προοδευτική συμμαχία του σήμερα, ήταν υποτίθεται η νέα αριστερά που κυβέρνησε την χώρα για 5 χρόνια και έτσι εξελίχθηκε σε κυβερνώσα αριστερά.

Με λίγα λόγια, νοηματικά και συμβολικά, το νέο κόμμα που αναδύεται από τους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να γίνει ένας κλώνος του παλαιού ορθόδοξου ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις καθαρά αριστερές, όπως τις γνωρίσαμε από την πάλαι ποτέ αντιμνημονιακή εποχή.

Αν συμβεί λοιπόν αυτό το σενάριο και αποδειχθεί στην πράξη με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του κόμματος, τότε η Νέα Αριστερά δύσκολα θα αλιεύσει ψήφους από την μεσαία τάξη και ιδίως από την κεντροαριστερά όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ενώ είναι περισσότερο πιθανό να διαγκωνίζεται με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως μία αριστερή συνιστώσα και μάλιστα με κοινό παρανομαστή όλοι την πρώην συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε νέο κόμμα που ανακοινώνεται απαιτεί χρόνο για να κτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ιδίως αν επιθυμεί να επικοινωνήσει κάτι διαφορετικό από τα επιχειρήματα που έχει συνηθίσει να ακούει και να αξιολογεί το εκλογικό σώμα.

Είναι βέβαιο, πως η επόμενη εκλογική μάχη, που είναι αυτή των ευρωεκλογών, θα είναι ενδιαφέρουσα καθώς αλλάζει σταδιακά ολόκληρη η γεωγραφία των κομμάτων, με την ΝΔ όμως να παραμένει προς το παρόν κυρίαρχη και να απορροφά με επιτυχία τους όποιους κραδασμούς της κυβερνητικής φθοράς.

*Οικονομολόγος, τραπεζικό στέλεχος

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα