

Λίγο πριν οι ηγέτες της «ομάδας της Βαϊμάρης», όπως ονομάζεται άτυπα η ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ, συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι, μετά το κάλεσμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δηλώνει στους Financial Times ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της έναντι της Ρωσίας.
Ο Κόστα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και για να καταρτιστεί η «μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη.
Αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι «πρέπει να είναι παράγοντας-κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας», είπε ο κ. Κόστα στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα.
Το θέμα «δεν είναι μόνο η Ουκρανία», τόνισε ο κ. Κόστα στη συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να πάρουν υπόψη ότι η Ρωσία είναι παγκόσμια απειλή, όχι μόνο απειλή για την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο Παρίσι μεταβαίνουν εκτάκτως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κόστα, όπως επίσης και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον για διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα, σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τον επί της ουσίας αποκλεισμό της Ευρώπης από τις συνομιλίες αυτές. Ήδη, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του Τραμπ, στρατηγός ε.α. Κιθ Κέλογκ, ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών, όπως ούτε και η ίδια η Ουκρανία.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρκέστηκε να δώσει σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ένα έγγραφο με έξι ερωτήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν σε διευθετήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας και να περιγράψουν πώς βλέπουν το θέμα των μόνιμων εγγυήσεων, δηλαδή, να καθορίσουν τι θα χρειαστούν από την Αμερική για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας την επόμενη ημέρα, να περιγράψουν πώς αντιλαμβάνονται το θέμα των εγγυήσεων, ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτές τις εγγυήσεις, ποιες χώρες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα εντός Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ποιο θα ήταν το μέγεθος αυτού του στρατού, και ποιες χώρες θα ήταν διατεθειμένες να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατα της Ρωσίας, αν χρειαστεί.
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.