Νέα απόφαση – καταλύτης για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

Μια νέα απόφαση του δεύτερου τμήματος του Ελεγκτικού συμβουλίου που αποτελεί καταλύτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, συμπληρώνει τη σειρά άλλων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ειδικότερα η παραπάνω απόφαση που αφορά 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου έρχεται να αναγνωρίσει αναδρομικά τριετίας από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2017 γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική, αλλά ίσχυε για τον ΕΦΚΑ σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά το 2019.

Τα ποσά των αναδρομικών από την ΕΑΣ για τις συντάξεις του Δημοσίου φτάνουν τις 11.470 ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες παράνομες μειώσεις (νόμων 4051 και 4093) το σύνολο των αναδρομικών φτάνει μέχρι και τις 16.210 ευρώ.

Τα αναδρομικά αυτά σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Ε.Σ. πρέπει να δοθούν σε βάθος τριετίας.

Η απόφαση αναμένεται να διαβιβαστεί για συζήτηση και επικύρωση στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις 224/2017 και 32/2018 η ΕΑΣ κρίθηκε αντισυνταγματική με τους παλιούς νόμους που την προέβλεπαν, ενώ με την νέα απόφαση το Ελεγκτικό έκρινε εκ νέου αντισυνταγματική την συνέχιση της κράτησης αυτής με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε οι διεκδικήσεις αναβιώνουν και για το 2019 παρά τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Σημειώνεται πως στην ίδια απόφαση τίθεται για πρώτη φορά και θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 αλλά και για τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ασφαλισμένων Δημοσίου, τα οποία χαρακτηρίζονται «πολύ χαμηλά» σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και τις αποδοχές τους.

Σχετικά Νέα