ΝΔ: Ποιες προετοιμασίες έχει κάνει το υπ. Τουρισμού για το Brexit;

«Από την επομένη του δημοψηφίσματος για το Brexit, τον Ιούνιο του 2016, το Υπουργείο Τουρισμού όφειλε να προχωρήσει σε μια ενδελεχή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών για τον ελληνικό τουρισμό», σημειώνει ο Μάνος Κόνσολας σε επερώτησή του στη Βουλή.

Σημειώνει ότι η Μ. Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, «με ό, τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα άτακτο Brexit ή μια ελλιπής προετοιμασία από την πλευρά της χώρας μας».

«Υπάρχουν μάλιστα ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί που στηρίζονται κατά σημαντικό ποσοστό από Βρετανούς επισκέπτες. Συγκεκριμένα στην Κεφαλονιά οι Βρετανοί τουρίστες αντιπροσωπεύουν το 62% του τουριστικού ρεύματος στο νησί, στην Κέρκυρα το 35%, στη Ζάκυνθο το 44%, στη Σαντορίνη το 24%, στην Κω το 20% και στη Ρόδο το 18,5%. Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα μας πρέπει να έχει το δικό της σχέδιο, πέρα από τους κανόνες που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

1. Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού, ανάλογα με τα εναλλακτικά σενάρια για τη συμφωνία Ε.Ε.- Μ. Βρετανίας, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον Ελληνικό τουρισμό από το Brexit;

2. Έχει προετοιμάσει το Υπουργείο Τουρισμού ανάλογο σχέδιο ιδιαίτερα για τουριστικούς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος, που θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις;

3. Υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί η εξαίρεση από το καθεστώς της βίζας για τους επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία;».

Σχετικά Νέα