Nαυμαχία της Σαλαμίνας: Νέα ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας

Το Επετειακό “Έτος Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020” δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αναδείξει για ακόμα μία φορά την βαριά πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει.

Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ήδη έχει ξεκινήσει με μια σειρά ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων με σκοπό να τιμήσει την επέτειο των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την Μάχη των Θερμοπυλών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις τιμητικές εκδηλώσεις που θα αφορούν την Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η συνεργασία του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» με τους τοπικούς φορείς και το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς, ξεκινά 10 χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, Χρήστος Μαριδάκης και ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Μαριδάκης, έχουν ξεκινήσει τον αγώνα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σαλαμίνας σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις,τα συναρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια Αττικής, αρκετά χρόνια πίσω.

Παράλληλα, σκοπός του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς είναι η δημιουργία ενός αρχαιολογικού ιστορικού θεματικού πάρκου της ναυμαχίας, η ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών ιστορικών μνημείων με την ενσωμάτωσή τους στην UNESCO. Την ίδια ώρα, έχει προτείνει την υλοποίηση πολυτελούς μαρίνας με την δυνατότητα να φιλοξενούνται ακόμα και κρουαζιερόπλοια, με στόχο την ανάπτυξη όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και ευρύτερα της Αττικής.

Η ιστορική σημασία της Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων ηγετών, όπως του προέδρου του Ισραήλ κ. Ριβλίν, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, την πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπά και τον αντιπρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, Κυριάκο Μαριδάκη, επισκέφτηκε τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας.

Ο κ. Κυριακός Μαριδάκης, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της ανάδειξης της Σαλαμίνας, πραγματοποιεί υψηλόβαθμες επαφές, όπως με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, ενώ δεν έχουν λείψει και οι επαφές με την γερμανική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα στο πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και το γραφείο της κας Μέρκελ έπειτα της επικοινωνίας και των συναντήσεων που είχαν με τον κ. Μαριδάκη, είχαν ενημέρωσει πως ο φάκελος που είχε δοθεί και περιείχε τα αναπτυξιακά τουριστικά πολιτιστικά σχέδια, καθώς και τις προτάσεις για την προστασία και την ανάδειξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως Ευρωπαϊκό μνημείο, είχε παραδοθεί στην Καγκελάριο.

Τέλος, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν επιφέρει σαν αποτέλεσμα να αναγνωριστεί το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από 52 κράτη  και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να περιλαμβάνει τον κ. Κυριάκο Μαριδάκη στην τιμητική κοσμητεία για το Επετειακό “Έτος Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020”.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα