Ναυαγεί το σχέδιο της Μελόνι για τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Σε «ναυάγιο» εξελίσσεται το σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι για τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία. Ειδικότερα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Μελόνι σε κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία, επιστρέφουν στα σπίτια τους, καθώς οι εγκαταστάσεις, που είχαν πολυδιαφημιστεί ως πρότυπα περιορισμού των μεταναστευτικών αφίξεων, παραμένουν άδειες εδώ και εβδομάδες.

Ένα και πλέον μήνα μετά το άνοιγμα των κέντρων κράτησης εκατομμυρίων για αιτούντες άσυλο στην Αλβανία, που προοριζόταν να υποδέχονται περί τα 3.000 άτομα μηνιαίως, πάνω από 50 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν πίσω στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί αναχώρησαν το Σαββατοκύριακο, αφού η παρουσία τους στην Αλβανία θεωρείται «περιττή».

Από την έναρξη λειτουργίας τους, στις 11 Οκτωβρίου, τα κέντρα δέχτηκαν μόλις 24 αιτούντες άσυλο, με στόχο την επαναπροώθησή τους στις χώρες καταγωγής τους. Πέντε εξ αυτών πέρασαν στο κέντρο κράτησης λιγότερες από 12 ώρες, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν για δύο 24ωρα.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στην Ιταλία αφού οι Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομη την κράτησή τους στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε βασιστεί σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και, σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι πρόσφυγες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα, τα οποία είχε παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως νέο μοντέλο για τον τρόπο διαχείρισης των αιτούντων άσυλο εκτός Ε.Ε, είναι άδεια για περισσότερο από ένα μήνα.

«Αποτυχία»

Σε μια συγκυρία που η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό – περικόπτοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση – τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη συμφωνία, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, ως «οικονομική καταστροφή».

«Η κυβέρνηση πρώτα σπατάλησε ένα τεράστιο ποσό δημόσιου χρήματος, στη συνέχεια, με τα κέντρα να αδειάζουν, έφερε πίσω στην Ιταλία μέρος του αστυνομικού προσωπικού και τώρα επιστρέφουν ακόμη και κοινωνικοί λειτουργοί. Πρόκειται για μια παροιμιώδη αποτυχία» ανέφερε ο Ρικάρντο Μάτζι, πρόεδρος του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Più Europa (Περισσότερη Ευρώπη).

«Η κυβέρνηση απέτυχε γνωρίζοντας ότι θα αποτύχει. Ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα και έπαιξαν με τα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μια ντροπιαστική σελίδα για τη χώρα μας» ανέφερε η Ελιζαμπέτα Πικολότι, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας.

Η κυβέρνηση Μελόνι, πάντως, δήλωσε ότι τα κέντρα στην Αλβανία «θα παραμείνουν ανοικτά και σε λειτουργία» και ότι οι επιστροφές προσωπικού στην Ιταλία έγιναν σύμφωνα με τις ανάγκες στελέχωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα