ΝΑΤΟ: Συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας στις 12 Ιουνίου

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα συναντηθούν την εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την Κωνσταντινούπολη, το απόγευμα της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει «μπλοκαριστεί» από το «βέτο» που έχει θέσει η Τουρκία και από τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει επίσης η Ουγγαρία. Η Φινλανδία είναι και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ από τον περασμένο Απρίλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «η Σουηδία έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας» και πως η Στοκχόλμη έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ακόμα χρόνος, προκειμένου η ΝΑΤΟ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέχρι να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Συμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αντιδρά στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διότι ισχυρίζεται πως η Στοκχόλμη επιτρέπει σε μέλη κουρδικών «τρομοκρατικών», κατά την Άγκυρα, ομάδων, να δραστηριοποιούνται σε σουηδικό έδαφος (κυρίως σε μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν – PKK).

Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους περί τρομοκρατίας μέσα στη χρονιά, καθιστώντας έγκλημα τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πως η κίνηση αυτή είναι αρκετή για την Άγκυρα.

Επίσης, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η σουηδική κυβέρνηση ευθύνεται για διαδηλώσεις ακροδεξιών τον περασμένο χειμώνα, κατά τις οποίες κάηκαν αντίτυπα του Κορανίου και για διαδηλώσεις Κούρδων έξω από το κτίριο της σουηδικής Βουλής στη Στοκχόλμη.

Τόσο οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ όσο και η σουηδική κυβέρνηση εκφράζουν την ανησυχία τους να μην έχει βρεθεί λύση μέχρι τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βίλνιους, γεγονός που θα στείλει αρνητικό μήνυμα σε αντιπάλους του ΝΑΤΟ, όπως, πρωτίστως, η Ρωσία, η Κίνα αλλά και η Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα