

Η Σουηδία θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατεύματα στο έδαφός της ακόμα και πριν την επίσημη ένταξή της στην αμυντική συμμαχία, δήλωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας της χώρας.
Η Σουηδία υπέβαλε πέρυσι αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία και η Σουηδία ευελπιστεί τώρα να γίνει μέλος έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον επόμενο μήνα.
«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν την προετοιμασία με το ΝΑΤΟ και τις χώρες του ΝΑΤΟ για να καταστήσουν δυνατές μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις», δήλωσαν ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον.
«Οι προετοιμασίες μπορεί να περιλαμβάνουν την προσωρινή εγκατάσταση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού σε σουηδικό έδαφος. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας», ανέφεραν σε άρθρο τους στην εφημερίδα «Dagens Nyheter».
Η Ρωσία θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον απειλή για τις γειτονικές χώρες, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι και εξέφρασαν αβεβαιότητα για την έκταση των εδαφικών φιλοδοξιών του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Φινλανδία, που έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.