

Για τις… επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στη Δύση μέσω εφοδιαστικών αλυσίδων και βιομηχανικών τομέων προειδοποίησε σήμερα (21.11.2022) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ισπανία.
«Βλέπουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές μας, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανικούς τομείς-κλειδιά», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εφιστώντας την προσοχή στις χώρες της Δύσης.
Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η Δύση πρέπει να είναι προσεκτική να μην δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις από την Κίνα, την ώρα που κόβει τις ενεργειακές προμήθειες και τις γενικότερες σχέσεις της με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των υποδομών τους, επειδή «οι κινεζικές σπάνιες γαίες βρίσκονται παντού, περιλαμβανομένων των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας».
«Δεν μπορούμε να δώσουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα οποιαδήποτε ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες μας και να μας υπονομεύσουν», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ από την Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει στο νέο του στρατηγικό δόγμα πως η Κίνα αποτελεί πρόκληση στα «συμφέροντα, στην ασφάλεια και στις αξίες» της Συμμαχίας, ως μια οικονομική και στρατιωτική δύναμη που παραμένει αδιαφανής σχετικά με τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική συσσώρευσή της.
Το έγγραφο αντικατοπτρίζει την αλλαγή στους κόλπους της Συμμαχίας, αφού η προηγούμενη στρατηγική του ΝΑΤΟ από το 2010 δεν ανέφερε το Πεκίνο, το οποίο θεωρείτο τότε κυρίως ως ένας καλός εμπορικός εταίρος και βιομηχανική βάση στη Δύση.
Σχετικά Νέα
Η Αγία Έδρα ανακοίνωσε το πρόγραμμα του νέου Πάπα
ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής Όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής της αίθουσας τύπου.
Ο Ζελένσκι ελπίζει σε «ηθική και πνευματική υποστήριξη» από τον Βατικανό – Ο Πούτιν προσβλέπει σε εποικοδομητικό διάλογο με τον νέο πάπα
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄ για την εκλογή.
Η Ευρώπη κλείνει τα 75 – Ένα κάλεσμα αφύπνισης
Αυτό που ξεκίνησε ως μια Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα με τη συμμετοχή 6 χωρών.
Κόστα, Φον Ντερ Λάιεν και Μερτς συγχαίρουν τον πάπα Λέοντα για την εκλογή του
Τον νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Λέοντα 14ο, συνεχάρησαν με κοινή δήλωσή τους, ο.