«Ναι» των δικαστικών στο νέο Ποινικό Κώδικα

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, τόνισε πως είναι μεγάλη ανάγκη να επικαιροποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ταυτόχρονα βέβαια επισήμανε πως υπάρχουν ενστάσεις σε μια σειρά από διατάξεις του νέου Κώδικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των Εισαγγελέων ξεκαθάρισε πως ο νέος Ποινικός Κώδικας αποτελεί βελτίωση σε μια σειρά θεμάτων, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα που χρήζουν προσοχή.

«Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε» δήλωσε , ενώ είπε ότι θα συγκληθεί αύριο η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων των Κωδίκων.

Από την προσοχή του δεν ξέφυγαν οι κίνδυνοι άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Επισήμανε μάλιστα την προοπτική της απώλειας σημαντικών εσόδων για το ελληνικό κράτος εάν πολλές τέτοιες δίκες για τα παραπάνω αδικήματα παραγραφούν.

Άλλο σημείο διαφωνίας ήταν και η κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου ενός, όπως τόνισε «επιτυχημένου δικαστικού σχηματισμού».

 

πηγή   ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά Νέα