Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ελέγχονται πληροφορίες για εμπλοκή Σύρων μαχητών

Η πλευρά της Αρμενίας ελέγχει πληροφορίες σχετικά με ενίσχυση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από Σύρους μαχητές.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διερευνά πληροφορίες που θέλουν το Αζερμπαϊτζάν να ζητά βοήθεια από Σύρους μαχητές ώστε να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αρτσρούν Χοβχανισιάν.

Νωρίτερα την Κυριακή αρκετά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν σημείωσαν πως το Μπακού ανέθεσε στους εν λόγω μαχητές αποστολή για μάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που «φλέγεται».

Κάποια ΜΜΕ, μάλιστα, δημοσίευσαν βίντεο με φορτηγά γεμάτα στρατιώτες που κινούνταν προς τα σύνορα και φώναζαν αραβικά συνθήματα όπως: «Ο ηγέτης μας είναι ο Μωάμεθ» και «Αλλάχ Ακμπάρ».

​«Οι πληροφορίες διερευνώνται, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε σαφή εικόνα. Ούτε για τους Σύρους, ούτες για παρέμβαση της Τουρκίας, ούτε για χρήση τουρκικών όπλων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ερεβάν επιβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν κάνει χρήση όπλων τα οποία είναι κατασκευασμένα από την Τουρκία.

Ο Χοβχανισιάν κάλεσε το Μπακού να αποφύγει τη δημοσιοποίηση βίντεο από την περιοχή των εχθροπραξιών.

Οι συγκρούσεις

Το πρωί της Κυριακής υπήρξε κλιμάκωση της κατάστασης στη συνοριακή γραμμή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται σχετικά με το ποια ευθύνεται.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, με δήλωσή του, ανέφερε νωρίτερα πως συνολικά 16 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ενώ ισχυρίστηκε πως υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες.

Το Αζερμπαϊτζάν, με τη σειρά του, δήλωσε πως έχουν τραυματιστεί περί τους 14 αμάχους ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων.

«Στις 27 Σεπτέμβρη, περίπου στις 6:00 τα ξημερώματα, οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, προκαλώντας προκλήσεις μεγάλης κλίμακας, έβαλλαν εναντίον των θέσεων των ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της πρώτης γραμμής, καθώς και οικισμών στην περιοχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν νωρίτερα σήμερα.

«Να είστε έτοιμοι για πόλεμο», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της χώρας.
Τόσο στην Αρμενία όσο και περιοχές του Αζερμπαϊτζάν έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος.

Το χρονικό της έντασης
Η σύγκρουση αναφορικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 1988 όταν η αυτόνομη περιοχή ανακοίνωσε την απόσχισή της από την Αζερική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης αντιπαράθεσης την περίοδο μεταξύ 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών. Από το 1992, οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης διεξάγονται από το OSCE Minsk Group, ομάδα στην οποία μετέχουν Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Αν και η περιοχή είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, έκτοτε καταλαμβάνεται από την Αρμενία μέσω της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Σχετικά Νέα