Να «σβήσουμε» τους υποκριτές, υπερφίαλους και αλαζόνες πολιτικούς

Ευτυχώς η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά σταδιακά όψη «κανονικής χώρας» προ-ετοιμαζόμενη να υποδεχτεί τους «τουρίστες» που προσβλέπουν σε λίγες ημέρες ξεκούρασης, αυτό το καλοκαίρι – ελπίζουμε βέβαια να μην αποτελέσει πάλι κάποιου είδους «παρένθεση» ανα-μέσα στον εφιάλτη της Covid-19 και των «μεταλλάξεων της». Ελπίζουμε επίσης να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για τον λεγόμενο «εσωτερικό τουρισμό», τους δικούς μας δηλαδή ανθρώπους, που έχουν μεγάλη ανάγκη «να πάρουν ανάσες ζωής και ευεξίας». Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί δείχνουν να κυλούν «ομαλά», αν και θα έπρεπε να επιταχυνθούν…

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

Από τον Ιούνιο και κυρίως τον Ιούλιο, όλα δείχνουν ότι η εικόνα της χώρας μας σε σχέση με την Covid-19 θα είναι «ικανοποιητική» και από το φθινόπωρο όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πετάξουν και τις μάσκες και θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς περιορισμούς στους κλειστούς χώρους. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους αρνούνται ή προβληματίζονται με τα «εμβόλια». Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας. Γιατί δεν βοηθάει καθόλου και ο αμείλικτος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες. Και σε αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ένωση(δηλαδή η Γερμανία) παίρνει ένα τεράστιο «μηδέν». Έχουν ζαλίσει και πανικοβάλλει τον κόσμο που δεν ξέρει ποιόν και τι να πιστέψει.

Είναι αλήθεια ότι μέσα «στον πανικό και την βιασύνη» να βρεθεί το εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από την μάστιγα αυτή (που κανείς ακόμη δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει από που και πως προήλθε) οι εταιρείες δεν θέλουν να έχουν «καμμιά ευθύνη» για τυχόν παρενέργειες. ΟΙ ειδικοί που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις ζήτησαν νομοθετική απαλλαγή και αυτοί από τυχόν ευθύνες τους. Μόνο τους πολίτες κυνηγάνε με πρόστιμα μαμούθ – εξοντωτικά και απειλές κάθε λογής και είδους εαν δεν υπακούσουν έστω «και σε ένα γράμμα» από όσα τους ανακοινώνουν από τα «τρομολαγνικά δελτία ενημέρωσης-προπαγάνδας».

Όμως, αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε «κάτι παρόμοιο» μόλις συνέλθουμε λίγο, θα πρέπει να συσταθεί μια ευρεία εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, όχι για να τιμωρήσει κάποιους, αλλά για να διδαχθούμε όλοι μας από τα λάθη και τις παραλείψεις, να καταγραφούν όλα ώστε «οι επόμενοι» να έχουν έναν «μπούσουλα», έναν «οδικό χάρτη» που εύκολα να μπορούν να το προσαρμόσουν στις τότε συνθήκες και να δράσουν έγκαιρα. Τα «ολικά κλεισίματα» της κοινωνίας και οικονομίας όχι μόνο δεν πρέπει να ξαναγίνουν, αλλά θα πρέπει να μας κάνουν «σοφότερους» κυρίως για το τι δεν πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη από το θεό χώρα-τόπος και ότι καθώς θα εμβολιαζόμαστε όλοι μας θα αποκτήσουμε όλα τα εφόδια για να μην ξαναζήσουμε τίποτε παρόμοιο ξανά…Και ίσως, το πόρισμα αυτής της εξεταστικής επιτροπής (με ευρύτατη σύνθεση) να αποτελέσει και εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία μας.

Το παραγωγικό μοντέλο της κοινωνίας και οικονομίας μας θα πρέπει να αλλάξει (άρδην). Αλλά θα χρειαστούμε πρωτίστως πολιτικούς που δεν θα είναι υποκριτές, αλαζόνες και υπερφίαλοι με αναφορές και μυστικές ατζέντες εκτός Ελλάδας, κάτι που όσο δύσκολο μπορεί να φαντάζει σήμερα ίσως τελικά να είναι και «εύκολο». Ειδικά εάν τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια των ομογενών μας που ζούνε και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας «μπούνε ενεργά στον πολιτικό στίβο». Και εάν «οι έχοντες και κατέχοντες» αποφασίσουν να ενεργήσουν τελικά «υπερ αυτού του τόπου» (όπως το έχουν κάνει κατά καιρούς).

Ας χαμογελάσουμε καταρχήν για την αρχή του τέλους της «πανδημίας» και ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε «και τώρα, τι κάνουμε και με ποιους»;

 Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα