Ν. Ξυδάκης: Οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε φέρνουν επενδύσεις, όχι τα κούφια λόγια στα τηλεοπτικά πάνελ

 

«Στη μάχη πάμε όρθιοι» μου είπε o Νίκος Ξυδάκης, μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει μια εσωστρέφεια στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Ήταν από τους υπουργούς που είχαν το θάρρος να ζητήσουν διερεύνηση για τα σκάνδαλα που ήταν γνωστά, αλλά κανείς δεν άγγιζε, όπως η υπόθεση ΑΕΠΙ και το «Αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού. Μπορεί να κατηγορήθηκε από κάποιους  ότι άνοιξε πολλά μέτωπα με το καλημέρα, ωστόσο αυτές οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθαρίζοντας ένα τοπίο από χρόνια ομιχλώδες με την ανοχή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο Ν. Ξυδάκης, υποψήφιος βουλευτής εκ νέου στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας,  κάνει αυτοκριτική με το βλέμμα στο μέλλον λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετώπισε το αντί – ΣΥΡΙΖΑ μένος αποτελεσματικά, καθώς «..αδυνάτισαν οι ψυχικοί δεσμοί με τον κόσμο», επισημαίνει όμως επίσης ότι «…δεν έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα διαπλοκής των τελευταίων 40 χρόνων που οδήγησε στην κρίση». Απαντά στο ερώτημα γιατί ένα ισχυρό ποσοστό των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΝΔ και αρνείται ότι υπάρχει γενικά ένα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. «..Υπάρχουν αριστεροί με ηθική στάση, που επιβεβαιώνεται διαρκώς με πράξεις και λόγους. Καμιά συλλογικότητα δεν προικίζει αυτομάτως τα μέλη της με ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπάρχει πάντα και η ατομική ευθύνη».

Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Δεν έγινε κατανοητό από  τους συμπολίτες μας, με δική μας ευθύνη βέβαια, τι έχει συντελεστεί σε επιμέρους τομείς αλλά ούτε το γενικό πολιτικό σχέδιο. Ακόμα και η λυσσαλέα αντί-σύριζα προπαγάνδα των τελευταίων ετών με μότο «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» δηλητηρίαζε την κοινωνία χωρίς δραστικό αντίλογο. Αδυνάτισαν οι ψυχικοί δεσμοί με τον κόσμο, και ο αντίπαλος γέμισε το κενό με μίσος και άρνηση.

Γεγονός: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη κατά την προσπάθεια διάσωσης και σταθεροποίησης της χώρας. Αλλά δεν έφτιαξε το σύστημα διαπλοκής των τελευταίων 40 χρόνων που οδήγησε στην κρίση.

Πιστεύετε στη ρήση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός «Κι όμως γυρίζει»; Και πώς γυρίζει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επωμίστηκε ένα τεράστιο βάρος μέσα στην κρίση. Ωρίμασε με τα λάθη, τις προσπάθειες, τη σχέση που δημιούργησε με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Νομίζω ότι βίωσε μία πορεία πυκνής και σκληρής ενηλικίωσης. Είναι πλέον ένα μεγάλο κόμμα με εμπειρία, με πρόταση εξουσίας, έχει δοκιμαστεί, σταθεροποίησε τη χώρα και είναι εδώ, στο πεδίο των αναμετρήσεων, να δώσει τη δική του μάχη. Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια. Θα αντιπαρατεθούν προγράμματα, οι πολίτες θα τα ζυγίσουν.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι πήγατε να κάνετε πολιτική, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων τελείως. Ωστόσο στις παραπολιτικές στήλες διαβάζουμε πως η εκστρατεία στηρίχθηκε σε δημοσκοπήσεις που έδειχναν μάχη στήθος με στήθος.

Πώς φτάνεις από τη θεμιτή επιφυλακτικότητα έναντι των δημοσκοπήσεων στην άκριτη απόρριψη όλων εκτός από αυτές που χαϊδεύουν αυτιά; Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικής φύσης, αλλά πολιτικής. Δείχνεις να χάνεις σταδιακά την επαφή σου με τις τάσεις της κοινωνίας, τις φανερές και τις αναδυόμενες. Να μην λαμβάνεις μηνύματα. Να μην αφουγκράζεσαι και να μην προσαρμόζεσαι. Αλλά είναι κάτι που έστω και τώρα διορθώνεται.

Είδαμε στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων πως ένα μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων ψήφισε ΝΔ παρά το 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) που υπόσχεται ο Κ. Μητσοτάκης. Το ίδιο έπραξε  ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων παρά τα θετικά μέτρα σας υπέρ τους. Πώς το ερμηνεύετε;

Υπάρχει το φαινόμενο Μπολσονάρου στη Βραζιλία, τον οποίο ψήφιζαν οι εξαθλιωμένοι των παραγκουπόλεων ενώ εκείνος τους υποσχόταν εξόντωση. Δεν λειτουργεί πάντα λογικά το εκλογικό σώμα. Το συναίσθημα που γεννά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πολύ καθοριστικό. Στην προκειμένη περίπτωση συνέβη τεράστια χειραγώγηση συναισθήματος, πολύ σφοδρότερη από τις κραυγές «απαλλαγή» εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Η ματαίωση των -έλλογων ή άλογων- προσδοκιών εκφράστηκε με τιμωρία «εκείνου που φταίει για όλα» και όχι με λογικό έλεγχο όσων λέει ή δεν λέει η ΝΔ. Είναι μια συμπεριφορά που υποτιμήσαμε.

Η ΝΔ προσπάθησε να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς παίρνοντας πάσες και από δικά σας λάθη. Τα κατάφερε θεωρείτε; Κι αν ναι τι σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα;

Οι εξωπολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδίως όταν στηρίζονται σε ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις, αυτό που επιτυγχάνουν είναι η αποδόμηση της ίδιας της δημοκρατίας. Η ΝΔ δεν στηρίχθηκε σε πολιτικά επιχειρήματα και δεδομένα για να καταρρίψει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Επιχείρησε να αποδομήσει το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα με βαρείς υπαινιγμούς και όταν αποδείχτηκε ότι αυτοί δεν έστεκαν, ουδείς τους ανακάλεσε. Η κατασκευασμένη πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για όλους μας γιατί μέσα σε αυτή κανονικοποιείται το ψέμα και η χειραγώγηση και κανένας δεν θέλει στο τέλος να ακούσει λογικά επιχειρήματα.

Κατ’ εμέ πάντως, δεν υπάρχει ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, υπάρχουν Αριστεροί με ηθική στάση, που επιβεβαιώνεται διαρκώς με πράξεις και λόγους. Καμιά συλλογικότητα δεν προικίζει αυτομάτως τα μέλη της με ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπάρχει πάντα και η ατομική ευθύνη.

Κύριε Ξυδάκη, έστω κι αν στα σημεία πολεμήσατε το πελατειακό κράτος στην πραγματικότητα όχι απλώς δεν νικήθηκε αλλά καθορίζει συχνά τον τρόπο που δουλεύει η κρατική μηχανή. Γιατί δεν τα καταφέρατε; Τελικά έχουν δίκιο όσοι σας κατηγορούν ότι παίξατε σε πολλές περιπτώσεις με τον τρόπο του παλιού και φθαρμένου συστήματος που καταγγείλατε;

Είναι πράγματι ένα ζήτημα που προκαλεί το κοινό αίσθημα. Διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα μετά τη μεταπολίτευση. Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι έχουμε κάνει βήματα. Λόγου χάριν, για τη Βουλή ψηφίσαμε ενιαίο κανονισμό και  για το Ίδρυμά της οργανόγραμμα, για να τελειώσουν επιτέλους οι αυθαιρεσίες που αποτελούσαν παράδοση.  Έγινε για πρώτη φορά αξιολόγηση των διευθυντών της Βουλής και κατόπιν διορισμός τους. Τη διαδικασία ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, με άψογες διαδικασίες, με αποτίμηση έργου, με συνεντεύξεις. Οι δε προσλήψεις θα γίνονται από το ΑΣΕΠ. Αυτό πρέπει να μεταφερθεί ως κανόνας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης.

Είπατε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα το 2018 είναι οι υψηλότερες από το 2006 και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς, όχι σε ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο η ΝΔ στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι της εκστρατείας της στο επιχείρημα ότι διώξατε τις επενδύσεις.

Τίποτα από αυτά που λέει η ΝΔ δεν ισχύει και δεν υποστηρίζεται από επίσημα στοιχεία. Τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, δείχνουν ιστορικό υψηλό εικοσαετίας για τη μεταποίηση, άμεσες ξένες επενδύσεις μεγαλύτερες από το 2006, θεαματική  αύξηση των εξαγωγών, ισχυρή κινητροδότηση για έρευνα-ανάπτυξη και για επενδύσεις παγίων στις επιχειρήσεις. Δείτε τα Δελτία του ΣΕΒ. Συντελέστηκε γιγάντιο έργο μεταρρυθμίσεων υποδομής, έχουν προχωρήσει δασολόγιο, κτηματολόγιο, εκχυγχρονίστηκε η νομοθεσία για τις εταιρείες, μπήκε διαφάνεια στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς, έγιναν χωροθετήσεις ― αυτά είναι που φέρνουν επενδύσεις, όχι τα μαγικά ραβδάκια και τα κούφια λόγια στα τηλεοπτικά πάνελ.

Εσείς έχετε πιστωθεί την αποφασιστικότητα να διερευνηθούν τα σκάνδαλα ΑΕΠΙ και «Αμαρτωλού Ταμείου ΥΠΠΟ» . Σήμερα η δικαιοσύνη δεν έχει «μιλήσει» ακόμα αν και οι δικαστικοί συντάκτες απορούν καθώς έχει περάσει πολύς καιρός. Πως το ερμηνεύετε;

Εγώ ξεκίνησα με έλεγχο της ΑΕΠΙ, τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης, Φεβρουάριο του 2015. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους παρήγγειλα έλεγχο στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Παρόμοιους διαχειριστικούς ελέγχους είχα παραγγείλει και σε εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πιστεύω ότι οι υποθέσεις θα προχωρήσουν και θα καταλήξουν. Ορισμένες φορές υπάρχουν δυσκολίες, το υλικό θέλει χρόνο για να συλλεχθεί και να «δέσει», δεν βγαίνουν ανακοινώσεις στο μεταξύ για αυτά τα θέματα.

Κάποια στελέχη σας, παραδέχονται ότι η ΕΡΤ ήταν ένα στοίχημα που δεν κερδήθηκε. Ως δημοσιογράφος τι πιστεύετε;

Όταν έκλεισε η ΕΡΤ συνειδητοποιήσαμε ότι όλα είναι πιθανά σε μια συντηρητική ατζέντα, ακόμα και το πιο τρελό σενάριο. Οταν την ανοίξαμε είχαμε την ευκαιρία να την επανιδρύσουμε, υγιέστερη και αποδοτικότερη, με φαντασία και τόλμη. Όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά κυρίως με πρωτογενή παραγωγή προγράμματος μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ,να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Δεν το κάναμε.

Ποια από τα πεπραγμένα σας ως κυβέρνηση θεωρείτε σημαντικά και τι δεν καταφέρατε τελικά να πραγματοποιήσετε;

Η σταθεροποίηση της χώρας. Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και δημόσιας  παιδείας, η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, το μήνυμα ότι η πολιτική υπερασπίζεται τους δημόσιους πόρους, είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα. Από την άλλη, δεν ολοκληρώσαμε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση ώστε να είναι γρήγορη, αποτελεσματική, φιλική στον πολίτη. Αλλά έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι τέτοιες αλλαγές απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από μια κυβερνητική θητεία.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου;

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοδευτική δύναμη που σταθεροποίησε τη χώρα και μπορεί να την οδηγήσει στην αναγέννηση, με προκοπή και δικαιοσύνη.

Διότι η ΝΔ εκπροσωπεί το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς που χρεωκόπησε την Ελλάδα και εξαθλίωσε τους Έλληνες.

Tvxs.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα