Ν. Βούτσης: Σιγή ιχθύος… Πρεσπών του Μητσοτάκη στο Βερολίνο για χρέος και αποζημιώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει λύση για άμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% από το 2020, η ΝΔ δεν την δέχθηκε και στο Βερολίνο χωρίς πρόταση και ουσιαστική διεκδίκηση ο Κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν θα το συζητήσει καν, όπως φαίνεται και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ θα έχει ενδιαφέρον εάν θα σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών μιλώντας για «Βόρεια Μακεδονία», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

 

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένο να γίνει λίγο αργότερα, σημειώνοντας ότι «το μείζον θέμα των πλεονασμάτων -όπως είχε αναδειχθεί και από τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα τεθεί … είχε υπάρξει προσέγγιση λύσης από τον ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας το 3,5% του ΑΕΠ γίνεται 2,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα, από το 2020 … με βάση και τις δυνατότητες που δίνει και το πολύ μεγάλο οικονομικό “μαξιλάρι”». «Δεν έγινε δεκτή (από την ΝΔ) εκείνη η πρόταση. Άρα, από ότι φαίνεται ο πρωθυπουργός πηγαίνει χωρίς πρόταση και χωρίς επί της ουσίας διεκδίκηση … φαίνεται ότι δεν θα το συζητήσει καν με την κ. Μέρκελ», όπως σημείωσε.

Τόνισε επίσης δύο ακόμη σοβαρά ζητήματα, την ρηματική διακοίνωση που έχει επιδοθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις «και είναι υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση … να το θέσει και να συνομολογηθούν οι όροι της σχετικής διακρατικής συζήτησης … πριν την προσφυγή σε νομικά όργανα», αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών, «που τώρα η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να συνομολογήσει προφανώς τα βήματα για την ουσιαστική εφαρμογή και την αξιοποίηση αυτής της συμφωνίας … την ίδια ώρα μέσα στην Βουλή … δεν μιλάνε για Βόρεια Μακεδονία, μιλάνε για Σκόπια … θα έχει ενδιαφέρον εάν στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ κινηθεί στην εθνική και πλέον υπάρχουσα γραμμή και δέσμευση της χώρας ο πρωθυπουργός».

Νωρίτερα και σχολιάζοντας το κλίμα στις διεργασίες της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης το χαρακτήρισε «αναμενόμενα πολύ καλό, καθώς «δεν υπάρχουν απόψεις και διακυβεύματα θολά, είναι ένα ανοιχτό, διαφανές πεδίο αυτό που προσδιορίστηκε ως “τα έξι βήματα”, η ανασυγκρότηση του κόμματος με ψηφιακό μετασχηματισμό … το διαδίκτυο δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες στην ενημέρωση, την πληροφόρηση, αλλά και την λειτουργία των κομματικών οργάνων και μηχανισμών. Είναι μία προωθητική τομή στην διαδρομή της σύγχρονης, ριζοσπαστικής Αριστεράς, που σήμερα εκπροσωπείται βασικά από τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε.

Προσέθεσε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι «η συζήτηση είναι πλήρως οριοθετημένη και πλήρως αποδεκτή, από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που σταθερά έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Πέραν από τις εύλογες ωδίνες που εύλογα υπάρχουν σε μία μεταβατική φάση, όλο αυτό το εγχείρημα μόνο προωθητικό πρόσημο έχει, θα είναι για το καλό της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, των σημερινών και αυριανών μελών του. Θα είναι μία νέα νότα αισιοδοξίας στην κοινωνία και ιδιαίτερα θα αφορά την νεολαία … δεν πρόκειται απλά για αντιστοίχιση με την εκλογική επιρροή, είναι ταυτόχρονα αντιστοίχιση με τις νέες ανάγκες της κοινωνίας, των κοινωνικών αγώνων, των κοινωνικών φορέων».

Σχετικά Νέα