Ν. Βούτσης: Νεόπτωχοι πολίτες χωρίς κατοικία. Η «νέα κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση

Συνέντευξη του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Βούτση, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και τους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα

Σε πτώχευση και αφαίρεση της προσωπικής τους περιουσίας οδηγεί η κυβέρνηση χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή τόνισε σε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών η κυβέρνηση γκρεμίζει αυτό που μέσα στα μνημονιακά χρόνια όλες οι κυβερνήσεις κράτησαν όρθιο, την προστασία δηλαδή της πρώτης κατοικίας.
«Αντί να υπάρχει μία περαιτέρω προστασία, να υπάρχει μία ανάσα, μια επούλωση τραυμάτων, να υπάρχουν προθεσμίες και ρυθμίσεις οδηγεί σε μία μαζική φτωχοποίηση. Μια φτωχοποίηση όχι πια μόνο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία, η οποία βγαίνει “μπιρ παρά” με εξωφρενικούς και εξευτελιστικούς όρους και φεύγει από την ιδιοκτησία του μικροϊδιοκτήτη αλλά το ότι οδηγείται ο κόσμος στο να γίνει νεόπτωχος».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ:

ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ απροστάτευτη την πρώτη κατοικία. Μέχρι την ώρα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας ούτε ένα νοικοκυριό ως πρώτη κατοικία δεν οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό. Όσοι το ισχυρίζονται αυτό απλά διασπείρουν fake news.
Η δέσμευση που υπήρχε ήταν ότι από 01/01/2019 για όποια κυβέρνηση θα βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάψει να είναι κυβέρνηση πέντε μήνες πριν, να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο με βάση το οποίο θα λειτουργούσε ο πτωχευτικός κώδικας και οπωσδήποτε θα υπήρχε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτή ήταν η δέσμευση και όχι να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όχι μόνο η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΙΝΑΛ αλλά και όλοι οι φορείς, πλην των τραπεζών, τονίζουν ότι αντί της πρόληψης και της θεραπείας απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου κύματος νεόπτωχων λόγω και της πανδημίας δημιουργεί μία πλειάδα προβλημάτων. Αντί να υπάρχει μία περαιτέρω προστασία, να υπάρχει μία ανάσα, μια επούλωση τραυμάτων, να υπάρχουν προθεσμίες και ρυθμίσεις οδηγεί σε μία μαζική φτωχοποίηση. Μια φτωχοποίηση όχι πια μόνο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων. Δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία, η οποία βγαίνει «μπιρ παρά» με εξωφρενικούς και εξευτελιστικούς όρους και φεύγει από την ιδιοκτησία του μικροϊδιοκτήτη αλλά το ότι οδηγείται ο κόσμος στο να γίνει νεόπτωχος μέσα στην παρατεταμένη κρίση της πανδημίας που φέρνει επιπλέον μαζικά φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις έτσι κι αλλιώς στα πρόθυρα ενός νέου κύματος φτωχοποίησης. Για παράδειγμα όπως προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που φέρνει η ΝΔ αν σε 6 μήνες οποιαδήποτε μικρή, μεσαία επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο χρωστάει 30 χιλ. ευρώ και υπάρχει καθυστέρηση 3 ή 4 δόσεων σε ρυθμίσεις αυτομάτως εμπίπτει, χωρίς να υπάρχει ούτε δεύτερη ευκαιρία, στον πτωχευτικό κώδικα και σε όλες τις ασφυκτικές ρήτρες. Αυτό γίνεται γιατί η ΝΔ ακολουθεί μία μεροληπτική ταξική πολιτική ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Το Orucreis, σύμφωνα και με τις σημερινές ενημερώσεις, κινείται προφανώς μέσα στα 12 μίλια και σχετικά κοντά στα 6 μίλια. Είναι σαφές ότι τουλάχιστον για την Κρήτη το να υπάρχει μία κόκκινη γραμμή είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουμε ως χώρα για την αποτροπή νέων προκλήσεων. Το βασικό βεβαίως είναι το να υπάρξουν πραγματικές κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε. Παρακολουθούμε ένα θέατρο παραλόγου σε σχέση με την Ε.Ε. διότι την ίδια ώρα που κάνουν λίστες για κυρώσεις βάζουν προθεσμίες οι οποίες δεν αποτρέπουν την περαιτέρω κλιμάκωση.
Δυστυχώς, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όλους τους τελευταίους μήνες είναι συνεχείς και καταιγιστικές. Πριν από λίγες ημέρες γνωρίζαμε ότι το orucreis δεν θα έβγαινε και θα ξεκινούσαν οι διερευνητικές συνομιλίες. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τις διερευνητικές συνομιλίες τις υποστηρίζουμε και εντάσσονται στην ατζέντα μας, αποτελούν την πάγια γραμμή και αντίληψή μας, όπως και η προσφυγή στη Χάγη, που απαιτεί βέβαια συνυποσχετικό.
Πλην όμως από την άλλη πλευρά, από τη γείτονα χώρα είναι σαφές ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα δεδομένα. Προσαρμοζόμαστε λοιπόν στη νέα κατάσταση ακριβώς για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, η πολεμική σύρραξη και για να δημιουργηθούν όροι για μακροχρόνια ειρήνευση. Οποιουδήποτε τύπου εμπλοκή θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα και για τις δύο χώρες και ράλι εξοπλισμών και μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις.
Η δική μας επιλογή είναι άλλη. Θέλουμε και λύση του Κυπριακού διότι αυτό είναι το κλειδί στην περιοχή, δηλαδή η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Βεβαίως αυτό δυσχεραίνεται έτι περαιτέρω με την ήττα του Ακιντζί που ίσως ήταν ο τελευταίος Τουρκοκύπριος ηγέτης που ήθελε και βοηθούσε ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος.
Θα ήταν πολύ καλύτερα αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μια στρατηγική συμφωνημένη με βάση τις κόκκινες γραμμές της και με βάση την εξέλιξη των συζητήσεων και στην Ε.Ε. και αλλού. Δεν είμαστε μόνοι στην περιοχή και έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη την αλληλεγγύη των συμμάχων. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν για όλα αυτά υπήρχε πεδίο συμφωνίας, ενημέρωσης και κοινής εθνικής στρατηγικής. Μόνο τελευταία όπως γνωρίζετε βγήκαν από διαρροές έγκριτων συναδέλφων σας κάποια πρακτικά για τις μυστικές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Όπως και για το ΝΑΤΟ, επιτρέψτε μου να πω ότι κανείς δεν συμφωνεί ότι η ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι πραγματικά ο κατάλληλος χώρος για στρατηγικού τύπου διαλόγους, κεκλεισμένων των θυρών και για δεσμεύσεις με τη γείτονα χώρα.
Όλη αυτή η πολιτική λοιπόν που από πλευράς της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως γίνεται για την αποφυγή ενός πολεμικού επεισοδίου θα ήταν πολύ καλύτερο να συζητιόταν και να υπήρχε μια συμφωνία στις κεντρικές της γραμμές και μία διπλωματική αποφασιστικότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και ο μη γένοιτο της κυριαρχίας.
Αντ’ αυτού παρακολουθούμε μία κυβερνητική παλινωδία που πηγαίνει από τα 12 στα 6 μίλια και ακολουθεί μία στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας». Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο την ίδια ώρα που δεν είναι σε θέση να προωθήσουν κάποιες πραγματικές κυρώσεις που θα μπορέσουν να στριμώξουν τον κ. Ερντογάν έτσι ώστε να υπάρξει επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα