Ν. Βούτσης: Η φθορά της κυβέρνησης μέσα στην κοινωνία καταγράφεται καθημερινά – βίντεο

Σημεία παρέμβασης τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Μαρία Νικόλτσιου
Η αγιογραφία των πολιτικών της κυβέρνησης έχει λήξει προ καιρού και υπάρχει ρωγμή εμπιστοσύνης
Η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε την μεροληψία υπέρ των μεγάλων εταιριών και το αποτέλεσμα το βιώνει σήμερα καθένας με αυτούς τους απίστευτους λογαριασμούς που φτάνουν στα σπίτια
Για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη και τη χώρα μας

Eίναι σαφές ότι πριν από τον πόλεμο, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ήδη ο κόσμος συνειδητοποιούσε ότι βρισκόμαστε στην απαρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου καθώς διεθνώς η διετής πανδημία έδωσε τέτοιες δραματικές και τραγικές επιπτώσεις που μαζί με την κλιματική και οικονομική κρίση όπου υπάρχει αλληλοσυσχέτιση μεταξύ τους, δημιούργησαν και όξυναν πολύ περαιτέρω τις ανισότητες.

Άρα τα επίδικα της νέας εποχής καθόριζαν καινούργιες καταστάσεις και την απαρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου στο πλαίσιο ή στις παρυφές της παγκοσμιοποίησης. Ο πόλεμος είναι σαφές ότι έκανε πολύ πυκνό τον πολιτικό χρόνο και έβαλε δραματικές πινελιές σε αυτές τις εξελίξεις με την έννοια και των ανατροπών. Ανατροπών όχι μόνο στο πεδίο των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σχέσεων αλλά και στο πεδίο των πολιτικών που ήδη είχαν αρχίσει να συζητιούνται για την αντιμετώπιση των προηγούμενων κρίσεων. Παραδείγματος χάριν στον ενεργειακό τομέα, στην ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση της πανδημίας, οι δημόσιες πολιτικές που επανέρχονται σαν αναγκαιότητα. Αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό υπονομεύονται από τον πόλεμο όπου επικαθορίζονται καινούριες προτεραιότητες.

Για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μη αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Νομίζω πως ήταν μία πολύ σωστή στάση απέναντι σε μία πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με αφορμή και τον πόλεμο κατεδείχθει ότι αλλάζει σημαντικά το αμυντικό δόγμα αλλά και το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Δηλαδή κινείται στο πλαίσιο μιας λογικής προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης και όχι μιας λογικής ενός κράτους, μιας χώρας που παραδοσιακά μεταπολιτευτικά κινούνταν στο πλαίσιο του να είναι σταθεροποιητικός παράγοντας. Παράγοντας ειρήνης με πολυδιάστατη πολιτική, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλο τον κόσμο αλλά χωρίς συμμετοχή σε πολεμικές ρήξεις ή συγκρούσεις.

Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Πιστεύω ότι η χώρα μας θα είχε πολύ περισσότερα να δώσει σήμερα και στο μείζον θέμα που είναι η αναζήτηση τρόπων και διαύλων για διπλωματική ειρηνική λύση αλλά και για το μέλλον σε σχέση με τις Διεθνείς Σχέσεις, αν δεν είχε ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Η Τουρκία από την πλευρά της, δεν θέλω να κάνω ούτε συγκρίσεις ούτε συμψηφισμούς, θεωρώ όμως ότι ακολούθησε μία πολιτική ανοιχτών διαύλων και συζητήσεων. Ουδείς της είπε τίποτα γιατί δεν επιβεβαίωσε το σύνολο των κυρώσεων, ουδείς της επεσήμανε ότι παρόλα αυτά κράτησε τον ρωσικό οπλισμό, τους S400 που είχε και ουδείς της είπε γιατί δεν έστειλε επίσης περαιτέρω εξοπλισμούς, πέραν κάποιων drone που είχαν στείλει από πριν στην Ουκρανία.

Πιστεύω πως κάθε ένας κάνει την επιλογή του. Για τη χώρα μας η επιλογή που έγινε δυσχεραίνει πολύ και το παρόν και το μέλλον των διεθνών μας σχέσεων.

Για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε τον Αύγουστο, πολύ πριν από τον πόλεμο. Κορυφώθηκε μέσα στη Βουλή το Δεκέμβριο με τον προϋπολογισμό, όπου επισημάναμε όλους τους δείκτες σε σχέση με την επιβάρυνση των λογαριασμών από τα ενεργειακά καρτέλ και από την επιβάρυνση με εσωτερικούς όρους της τιμής της ενέργειας. Στη συζήτηση εκείνη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ακρίβεια είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο το οποίο το πολύ πολύ να επεκτεινόταν μέχρι το πρώτο δίμηνο, τρίμηνο. Η κυβέρνηση έπεσε εντελώς έξω και δεν έπεσε έξω με την έννοια ότι δεν έχει τους ικανούς ανθρώπους για να κάνει τις αναλύσεις σε σχέση με το ενεργειακό κόστος και την επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και στο ενοίκιο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρασε ο χειμώνας άρα δεν υπάρχει θέμα να ληφθούν μέτρα αφού ήδη πληρώσαμε υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και κίνησης. Δεν πήρε μέτρα λόγω εμμονικής αντίληψης μη παρέμβασης στο καρτέλ της διαμόρφωσης των τιμών. Αυτό είναι ντροπή μας, το λέω όχι με ηθικούς όρους αλλά με πολιτικούς, ότι η ΔΕΗ η οποία μέχρι πριν 2,5 μήνες ήταν Δημόσιος Οργανισμός. Η ΔΕΗ είναι μία από τους τέσσερις βασικούς παρόχους, μέσα στους 10 παρόχους που διαμόρφωσαν τις τιμές. Λειτούργησε ως καρτέλ και έχει αυτή τη στιγμή 870 εκατομμύρια κέρδη μέσα στο 2021.

Ο πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε στη Βουλή σε σχέση με τα υπερκέρδη και είπε ότι έχει παραδώσει το θέμα στη ΡΑΕ για να δώσει ένα λογαριασμό σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Δεν είναι έτσι. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προφορολογίσει εν όψει αυτής της φορολογίας, άλλες χώρες έχουν βάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και άλλες χώρες, στην Ιβηρική παραδείγματος χάριν, κατόρθωσαν με την πίεση που άσκησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής να πάρουν ειδικές ρήτρες σε σχέση με τις ενεργειακές τιμές. Δυστυχώς δεν ήμασταν σε αυτό το μέτωπό του Νότου. Η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε επαναλαμβάνω την μεροληψία υπέρ των μεγάλων εταιριών και το αποτέλεσμα το βιώνει σήμερα καθένας με αυτούς τους απίστευτους λογαριασμούς που φτάνουν στα σπίτια, όπου προσθέτουν και 300,500,600 ευρώ για τη ρήτρα προσαρμογής.

Για τις δημοσκοπήσεις

Η φθορά της κυβέρνησης μέσα στην κοινωνία καταγράφεται καθημερινά και αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει και στην Ευρώπη και στη χώρα μας να έρθουν στην επιφάνεια λύσεις οι οποίες είναι στη βάση των ευρύτερων παραδοσιακών αλλά και πιο σύγχρονων Αριστερών και προοδευτικών αντιλήψεων. Παραδείγματος χάριν οι δημόσιες πολιτικές. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μην υπάρχει δημόσιος ενεργειακός βραχίονας.

Θεωρώ ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάρα πολύ ώριμες, με την έννοια των αναγκών των πολιτών να ακούσουν πράγματα τα οποία πριν από λίγα χρόνια, ακόμα και όταν ήμασταν εμείς στη διακυβέρνηση, θεωρούνταν περίπου περιθωριακά στη συζήτηση.
Ενώ τώρα μιλώντας ακριβώς για το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των πολιτικών στην υγεία, στην ενέργεια, στο κοινωνικό κράτος, στην κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι και το μεγάλο πεδίο για την ανάπτυξη στο προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται μία προγραμματική πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση, εναλλακτική σε σχέση με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Οι συσχετισμοί μέρα με τη μέρα αναδιαμορφώνονται διότι ακριβώς είναι πυκνός πολιτικός χρόνος. Δεν είμαστε σε μία φάση όπου τα πράγματα πηγαίνουν γραμμικά. Η αγιογραφία των πολιτικών της κυβέρνησης έχει λήξει προ καιρού και υπάρχει ρωγμή εμπιστοσύνης. Για αυτό έχουμε ζητήσει εκλογές. Παρότι η πανδημία βρίσκεται σε αύξουσα πορεία ενώ έχει «σφυριχτεί» λήξη τέσσερις, πέντε φορές. Είναι ένα δυστύχημα, μία τραγωδία για τη χώρα αυτό που ζούμε. Είναι μία τραγωδία και δεν ξέρουμε πού οδηγούμαστε.

Για τα σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις εκλογές

Συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει με περισσότερα από δύο και τρία κόμματα του προοδευτικού χώρου. Δεν λέω του δημοκρατικού χώρου, διότι στο δημοκρατικό τόξο είναι όλες οι δυνάμεις αυτή τη στιγμή στην παρούσα Βουλή. Προφανώς οι προτάσεις μας κατευθύνονται και προς το ΚΙΝΑΛ και προς το Μέρα 25. Προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, προς τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας που ανθίζουν στην Ευρώπη. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί προφανώς ένας κοινωνικοπολιτικός συσχετισμός σε προγραμματική βάση και εγκαίρως πρέπει να γίνει αυτό, για να διαμορφώσει και μία ελπίδα, μία δυναμική μέσα στον κόσμο για να πάει να ψηφίσει. Να αντιμετωπιστεί το φοβερό φαινόμενο της αποχής. Ένα εκατομμύριο λιγότεροι ψήφισαν το 2019 από το 2009 πρέπει να γνωρίζετε. Όταν συζητάμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκες που έχουν ανακύψει, ο λαός θα δώσει τη λύση και για το ζήτημα της κυβέρνησης. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει η ατζέντα και αυτή αναδιαμορφώνεται και μέσα στη Βουλή με συγκλίσεις, με επικείμενες θέσεις και κοινές δράσεις. Εμείς θα ενθαρρύνουμε μία τέτοια πορεία για να υπάρξει λύση κυβερνητική από την πρώτη εκλογή με την απλή αναλογική.

Έχουμε μπει εκ των πραγμάτων μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις σε καινούργια επίδικα και όλοι κρινόμαστε, πολιτικοί, κόμματα, κοινωνικές δυνάμεις και διεθνώς. Στην Ευρώπη δίνουμε τη μεγάλη μάχη η αλληλεγγύη που υπήρξε στο ζήτημα της πανδημίας να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, για το οποίο 3,5 χρόνια κωλυσιεργούν το Δουβλίνο 3 και 4. Αυτά τα νέα μεγάλα ζητήματα και επίδικα διαμορφώνουν και το πεδίο μιας νέας εμπιστοσύνης ή απαρέσκειας προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Σε αυτό το πεδίο νομίζω ότι οι προγραμματικές μας θέσεις, οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε, έχουμε και το Συνέδριο την άλλη εβδομάδα, είναι επαρκείς και θα γίνονται όλο και πιο επαρκείς για να υπάρξει αυτή η νέα ελπίδα στον κόσμο. Ελπίδα για τους πολλούς, απέναντι στα συμφέροντα των λίγων που εξυπηρετούνται πάρα πολύ καλά από την παρούσα κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. πορεία, μη έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή νοσώντας, σταμάτησαν να παρακολουθούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα