Ν. Βούτσης: Εμμονή της νέας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη στην πολιτική κατεδάφισης όλων των σημαντικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης

Σημεία Ομιλίας τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας

Η πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μία δυναμική αντεπίθεση που θα διαμορφώσει όρους εκλογικής νίκης και οι προϋποθέσεις συγκρότησης ενός πλειοψηφικού ρεύματος στη βάση νέας εμπιστοσύνης και ελπίδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Βούτση στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 07/07 στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νέας Ιωνίας ο τ. πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, στην υγειονομική κρίση που συνεχίζεται και τις κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν αλλά και στην εργαλειοποίηση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης μέσω της χειραγώγησης και του φόβου.

Παράλληλα επισήμανε τη διαχρονική θέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην υποστήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος καλώντας όλες και όλους να εμβολιαστούν, συμβάλλοντας σε μια κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης και αρνούμενοι τις απειλές για διακρίσεις και στιγματισμό. Επιπλέον κάλεσε τους πολίτες να κατανικήσουν το φόβο, να μην συμβιβάζονται με τη σιωπή και να αρνηθούν τη συστηματική χειραγώγηση και τη στέρηση προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

O Νίκος Βούτσης καυτηρίασε την εμμονή της νέας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη στην πολιτική κατεδάφισης όλων των σημαντικών θεσμικών, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης με στόχο την αναδιάρθρωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την απαλλαγή από τις τεράστιες ευθύνες των θυτών για τη χρεοκοπία της χώρας.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της ομιλίας του τ. προέδρου της Βουλής στη Νέα Ιωνία.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ:

· Το προγραμματικό και το πολιτικό ντοκουμέντο που ενεκρίθησαν στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ακριβώς δύο χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δίνουν τεκμηριωμένα το έδαφος για να δημιουργηθεί μία δυναμική συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα στηρίξει πλειοψηφικά την προοδευτική εναλλακτική λύση με ραχοκοκαλιά το κόμμα μας.

· Ενώ ο πολιτικός χρόνος «ξεπαγώνει», ταυτόχρονα και ο δημόσιος διάλογος εμπλουτίζεται και οι εύλογες αντιπαραθέσεις τεκμηριώνονται, αναδεικνύοντας τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα και για τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας αλλά και για τη μεγάλη αβεβαιότητα που διαπερνά το κοινωνικό σώμα για την αμέσως προσεχή πιθανή αναζωπύρωσή της.

· Ποια είναι τα δεδομένα, ποια είναι η ατζέντα που ενθαρρύνει και λειτουργεί υποχρεωτικά για τις προοδευτικές δυνάμεις στη σύμπηξη μιας μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ;

1) Αβίαστα προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις κομμάτων, παραγόντων και κοινωνικών φορέων η ουσιαστική και σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και η αποδόμηση του μεγάλου πολιτικού ψέματος που για μία ακόμα φορά διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι δήθεν υπήρξε υπονόμευση της κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αντιπολίτευση.

Η θέση μας είναι διαχρονική στην υποστήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος και καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν, συμβάλλοντας σε μια κουλτούρα κοινωνικής αλληλεγγύης και αρνούμενοι τις απειλές για διακρίσεις και στιγματισμό που δεν καθησυχάζουν εύλογους δισταγμούς για όσες και όσους διατηρούν αυτή τη φοβία, ενώ αυτές οι απειλές γεμίζουν τη φαρέτρα ενός διογκούμενου κινήματος αρνητών στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Με την πολιτική μας εξόρμηση, θέλουμε να δώσουμε και επιπλέον μηνύματα στους πολίτες μετά από ενάμιση χρόνο εγκλεισμού: να κατανικήσουν το φόβο. Να μην συμβιβάζονται με τη σιωπή. Να αρνηθούν τη συστηματική χειραγώγηση και τη συνεπακόλουθη στέρηση προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ακόμα και στον τομέα της ενημέρωσης που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, όπως απεδείχθη μέσα σε συνθήκες περιορισμού και επιτήρησης λόγω πανδημίας.

2) Ταυτόχρονα με αφορμή τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ήρθανε και μέλλουν να έρθουν στη Βουλή και που έχουν ως στόχο την εργασία, τους αδύναμους με το πτωχευτικό δίκαιο αλλά και τις εστίες αντίστασης και διαμαρτυρίας με τη θεσμοποίηση της αστυνομοκρατίας, έρχεται στην επιφάνεια μία κοινή ατζέντα για την αποδόμηση και την έκθεση στα μάτια και τη συνείδηση του λαού μας αυτής της προκλητικά κυνικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αξιοποίησε και αξιοποιεί την πανδημία με τη χειραγώγηση του εύλογου φόβου που αυτή φέρνει μέσα στον κόσμο για να διαμορφώνει και να περνάει αυτές τις πολιτικές.

3) Στην ίδια φάση η διεθνής συζήτηση και οι διεθνείς αντιπαραθέσεις για την προγραμματική αναθεμελίωση του κόσμου και των κοινωνικών πολιτικών παγκοσμίως μετά την πανδημία διαπερνά και το ελληνικό πολιτικό σύστημα καθώς προγραμματικά υποδείγματα με αριστερό και ευρύτερα προοδευτικό πρόσημο έρχονται με ορμή στην επιφάνεια είτε από τις εξαγγελίες στις ΗΠΑ είτε από τις κυβερνήσεις στην Ιβηρική μέσα στην Ε.Ε. αλλά και από τη συζήτηση που γονιμοποιείται από τις δυνάμεις της προοδευτικής συμμαχίας μέσα στην Ευρώπη για μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση των επάλληλων κρίσεων για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανισότητες που βρίσκονται στον πυρήνα των επιπτώσεων αυτών των κρίσεων.

4) Υπάρχει όμως και μία επιπλέον συνθήκη που ωριμάζει και καθιστά επιτακτική τη σύγκλιση, καταρχήν στη συνείδηση των προοδευτικών πολιτών στη χώρα μας, της αναγκαιότητας για τη διαμόρφωση ρεαλιστικής ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης και για την απαλλαγή από τη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση. Η συνθήκη αυτή αναφέρεται στην αποδεδειγμένη πλέον εμμονή της κυβέρνησης της νέας-Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη για την κατεδάφιση όλων των σημαντικών θεσμικών κι όχι μόνο, κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια αυτή της ΝΔ κατατείνει στο να επιτύχει μία νέα ηγεμονία στην αναδιάρθρωση του αστικού πολιτικού συστήματος μετά τις δύο επάλληλες κρίσεις με πολιτικό στόχο την απαλλαγή από τις τεράστιες ευθύνες των θυτών για τη χρεοκοπία της χώρας και την περιθωριοποίηση της Αριστεράς που προβάλλει και αναπτύσσεται, κάτω από πολύ δυσμενείς και αρνητικές συνθήκες, ως εναλλακτικός πόλος σε ένα νέο διπολισμό στον αντίποδα του συστημικού δικομματισμού και σε αντιπαλότητα με τις συστημικές πολιτικές του «ώριμου φρούτου».

· Αυτές οι πηγές δηλαδή η ριζική αντίθεση με τις ασκούμενες πολιτικές, η διεθνής συζήτηση που ωριμάζει μια προοδευτική ατζέντα εναλλακτικών προτάσεων και η αντίκρουση της επίθεσης της ΝΔ στο δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης συνιστούν και γονιμοποιούν ένα έδαφος πολύ πιο ουσιαστικής και σύγχρονης αντιπαράθεσης από την κλασική «αντιδεξιά» αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που έτσι κι αλλιώς δείχνει ένα πρόσωπο της πιο παραδοσιακής και κυνικά ανάλγητης Δεξιάς πολιτικής και άλλων περιόδων.

· Η πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μία δυναμική αντεπίθεση που θα διαμορφώσει όρους και εκλογικής νίκης με ταυτόχρονη ωρίμανση σε όλα τα επίπεδα μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης με ραχοκοκαλιά το κόμμα μας στηρίζεται και υποστηρίζει αυτή την εξέλιξη με όρους κοινωνίας και με όρους ουσιαστικής προγραμματικής αντιπολίτευσης. Έτσι θα διαμορφωθεί και το απαραίτητο πεδίο για μία νέα εμπιστοσύνη και μία νέα ελπίδα μέσα στο λαό για τη συγκρότηση αυτού του νέου κοινωνικοπολιτικού πλειοψηφικού ρεύματος.