Ν. Βούτσης: Απόλυτη προτεραιότητα της Αριστεράς η μαζική κινητοποίηση και αντίσταση

“Είναι υποχρέωση της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι η ευθύνη που έχουμε αναλάβει μέσα και έξω από την Βουλή, είναι απόλυτη προτεραιότητα η τεκμηριωμένη παρουσία και μαζική κινητοποίηση του κόσμου, η ενημέρωσή του, η αντίσταση στις ακολουθούμενες πολιτικές” τόνισε ο Νίκος Βούτσης

Να μετατρέψουμε την ανάγκη αυτοσυντήρησης που προκάλεσε στους πολίτες το lockdown σε αρμονική δύναμη για την κινητοποίησή του, αντί να λειτουργεί υπονομευτικά, αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε την ευκαιρία της άμεσης επαφής προσπερνώντας την σιωπή των ΜΜΕ και το βαρύ για την Δημοκρατία ατόπημα της αδιαφανούς χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Το πρόγραμμα Συν-εργασία είναι πρόγραμμα επιδότησης της ανεργίας, επιβεβαιώνεται και με το «κλείσιμο του ματιού» του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ, αναφερόμενος στην «ανάγκη» να κρατήσουν τα οργανογράμματα των θέσεων εργασίας, αφήνοντας εντελώς ανοιχτά τα θέματα απολύσεων και «κινητικότητας» στην εργασία.

Δηλαδή, ας μιλάμε ανοιχτά, και κινητικότητα και δυνατότητα εκβιασμών, είπε ο κ. Βούτσης. Απέναντι σε αυτά, είναι οι αντιπροτάσεις της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου, για 100% κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση της εργασίας, την στήριξη του μισθού, βεβαίως με ρήτρα μη απόλυσης. Γιατί είναι διαφορετικό το «κρατάω σταθερό το οργανόγραμμα».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η βουτιά στα έσοδα του προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού συστήματος δεν αντιμετωπίζεται με κατάλληλες κινήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση εσόδων ακόμη και σε σχέση με το τροποποιημένο πρόγραμμα του Απριλίου, που συντάχθηκε μεσούσης της πανδημίας.

Τεκμηριώνεται και από τα επίσημα στοιχεία πλέον ότι θα είναι πολύ προβληματική η κατάσταση, με μεγάλη ύφεση και μεγάλες συνέπειες στον τομέα της εργασίας. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί τον ιδεοληπτικό μονόδρομο της ακραίας νεοφιλελεύθερης σκέψης: «τα δίνουμε όλα στο κεφάλαιο, μήπως και γίνουν κάποιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Αυτή η απολύτως ατεκμηρίωτη και ιστορικά καθόλου επιβεβαιωμένη λογική εφαρμόζεται ήδη, σε φάση πανδημίας και οικονομικού σοκ. Αντιλαμβάνεται κανείς τι οικτρά αποτελέσματα θα έχει και τι δραματικές συνέπειες…

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας και της αποφυγής ενός «δεύτερου κύματος», ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι τα ίδια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι περιορισμοί, οι αποστάσεις, κτλ., όσο η εφαρμογή τους. Δεν φαίνεται να υπάρχει προετοιμασία για τον έλεγχο της εφαρμογής τους, είναι εντελώς άνιση η κατάσταση, υπάρχουν χώροι και ευπαθείς ομάδες χωρίς καμία προφύλαξη.

Το σύστημα Υγείας που θα έπρεπε να είναι με πράξεις, με ενέργειες, πρώτο στα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση και στελέχωσή του, φαίνεται όσο περνούν οι ημέρες να ξεχνιέται. Υπάρχουν και σήμερα κινητοποιήσεις εργαζόμενων στην Υγεία, οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα χαρτιά.

Είναι μία παρακινδυνευμένη στρατηγική. Δεν βλέπουμε επίσης, υπογράμμισε, μέριμνα ή στρατηγική για τεστ στον γενικό πληθυσμό, δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα των 500 Κινητών Μονάδων που θα έβγαιναν στον δρόμο. Φοβάμαι ότι ενόψει της δυσκολίας στην οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει και σε αυτόν τον τομέα τον αυτόματο πιλότο. Αλλά αυτό θα είναι εγκληματικό…

Είναι υποχρέωση της Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι η ευθύνη που έχουμε αναλάβει μέσα και έξω από την Βουλή, είναι απόλυτη προτεραιότητα η τεκμηριωμένη παρουσία και μαζική κινητοποίηση του κόσμου, η ενημέρωσή του, η αντίσταση στις ακολουθούμενες πολιτικές.

Αυτό είναι το κατ` εξοχήν πεδίο, όχι πολιτικές «καντρίλιες επιφάνειας», τόνισε ο ίδιος. Αυτή η φάση επιβάλλει απόλυτη προτεραιότητα να είναι η κοινωνική γείωση, η ενθάρρυνση του κόσμου, γιατί ο κόσμος βγαίνει με φοβερά προβλήματα που αισθάνεται ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα για πολλούς περισσότερους. Και με πολύ μεγάλο φόβο για αυτή καθαυτή την πανδημία.

Το lock-down οδήγησε σε γενικευμένο φόβο, σε προσπάθεια αυτοσυντήρησης, αυτοπροστασίας, αυτοπεριορισμού. Αυτή η κατάσταση έρχεται να δέσει με τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που κινητοποιούν τον κόσμο με τρόπο που πρέπει να γίνει αρμονικός, να βοηθήσει περισσότερο την κινητοποίηση, όχι να την υπονομεύσει ή να την ευνουχίσει.

Απέναντι στην χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω της χρηματοδότησης για την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαντικά βήματα στον τομέα της κοινωνικής επαφής, υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Βούτσης, με συνδικάτα, με επιμελητήρια, με ανάδειξη θεμάτων και ερωτημάτων στην Υγεία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα, κτλ., με πολύ μεγάλα ακροατήρια μέσω διαδικτύου και επαφή όλων (του προέδρου, των τομεαρχών, κτλ.) με τους φορείς. Και αυτό γίνεται και ανά νομαρχιακή επιτροπή, πανελλαδικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άδραξε με ευαισθησία και καλά αντανακλαστικά την ευκαιρία της άμεσης επαφής. Και γι` αυτό και το επικαιροποιημένο πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι «πατάει» σε πραγματικότητες και ανάγκες που καταγράφηκαν εκεί.

Επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια να χειραγωγηθούν από την κυβέρνηση τα ΜΜΕ, αντί να χρηματοδοτηθούν μέσα από το υπάρχον νομικό πλαίσιο με διαφάνεια και διακομματική επίβλεψη, πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο στην αποθέωση του κυβερνητικού αφηγήματος ή την απόκρυψη των θέσεων της αντιπολίτευσης, αλλά στην αποσιώπηση της κοινωνικής κινητικότητας, των απόψεων των ανθρώπων, την απόκρυψη των μεγάλων θεμάτων, όπως το σκάνδαλο των voucher, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ, κτλ. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, όχι απλώς συγκυρίας. Είναι βαρύ ατόπημα στον τομέα της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας εξάλλου την νέα στοχοποίηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ο κ. Βούτσης είπε πως όλοι κρινόμαστε δημόσια και ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξέθεσε ανοιχτά όλα τα δεδομένα.

Είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει προσπάθεια απόκτησης πολιτικής υπεραξίας από την στοχοποίηση ενός διακεκριμένου στελέχους της Αριστεράς σε ευρωπαϊκή κλίμακα, για νόμιμη -μεγάλη βεβαίως- περιουσία που έχει, την στιγμή που γίνεται προσπάθεια να μην μιλάει ο κόσμος για το σκάνδαλο των χρηματικών καταβολών στα ΜΜΕ, την προσπάθεια κυρίως να αποκρυφθούν απολύτως στοιχεία που αφορούν είτε πολύ μεγάλα δάνεια πολιτικών στελεχών που δεν μπορούν να αποπληρωθούν ούτε σε δύο ζωές, ή του ότι καρκινοβατεί δικαστικά και από κάθε άποψη το ζήτημα της απίστευτης υπερχρέωσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που με τα τοκοχρεωλύσια μπορεί να είναι πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Κρίσιμα ζητήματα μπαίνουν στο ντουλάπι και υπάρχει συνεχής επαναφορά ενός ζητήματος για το οποίο έχουν δοθεί εξηγήσεις από τον κ. Παπαδημούλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα