Τώρα που η οικονομία έχει θετικό βηματισμό και πλεονάσματα είναι ώρα τώρα να απλουστεύσουμε και να χαμηλώσουμε τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νικόλαος Βέττας, μιλώντας στο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Καθαροί Λογαριασμοί”.
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Βέττας τόνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία πετυχαίνει πλεονάσματα, ενώ υπογράμμισε ότι το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό, αφού καταγράφεται συστηματικά τα τρία τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι θα επιτευχθεί και την επόμενη χρονιά.
Το ερώτημα είναι εάν το Δημόσιο πρέπει να έχει ένα τόσο μεγάλο ρόλο στην οικονομία, είπε ο κ. Βέττας και υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει μεγαλύτερο δημόσιο από αυτό το οποίο ταιριάζει σε μια οικονομία που θέλει να πατήσει γκάζι και να φύγει μπροστά αναπτυξιακά».
Ο κ. Βέττας, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» (25/4/25) υποστήριξε ότι τώρα που η οικονομία είναι σε ένα θετικό βηματισμό και τα έσοδα είναι περισσότερα από όσα προϋπολογίστηκαν, είναι η ώρα «να ξαναγίνουν οι λογαριασμοί, πρωτίστως όσον αφορά την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ανεβαίνει πάρα πολύ απότομα».
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας: «Εάν είσαι κάποιος που έχεις παγιδευτεί και βγάζεις μόνο πολύ χαμηλά εισοδήματα ή καταφέρνεις να μην τα δείχνεις αυτά τα εισοδήματα σου, δεν έχεις επιβάρυνση, αλλά από κει και πέρα η επιβάρυνση είναι πάρα πολύ μεγάλη για μία χώρα η οποία πρέπει να φέρει ανθρώπους, να φέρνει συστηματικά περισσότερους ανθρώπους στην εργασία».
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε ότι «Πρέπει να απλουστεύσουμε και να χαμηλώσουμε τους πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Διότι για να μπορέσει κανείς να έχει εισοδήματα τα οποία είναι ικανοποιητικά ή κάποιος άνθρωπος ο οποίος έχει σπουδάσει και έχει δουλέψει κάποιες δεκαετίες της ζωής του να έχει κίνητρο να μείνει στη χώρα και να μείνει στην παραγωγή, πρέπει να μη χρειάζεται να τα κρύβει αυτά τα εισοδήματα».
«Είναι παράλογο να του παίρνεις πάνω από το 50%, μαζί με αυτά που πληρώνει και ο εργοδότης του, όπως γίνεται τώρα και αυτός ο άνθρωπος να βλέπει κάποιον άλλον ο οποίος ενδεχόμενα απολαμβάνει κάποια επιδόματα και καταφέρνει να κρύψει και αυτά τα εισοδήματα. Άρα, βλέπετε, είναι ένας φαύλος κύκλος», είπε επίσης ο κ. Βέττας.
Ανέφερε επίσης ότι για να προχωρήσει η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών δεν είναι απαραίτητο να λυθεί προηγουμένως συνολικά το θέμα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αφού το ένα θέμα θα βοηθήσει το άλλο.
Με άλλους φορολογικούς συντελεστές, «πολύ περισσότερος κόσμος θα δήλωνε εισοδήματα που δεν τα δηλώνει σήμερα και πολύ περισσότερος κόσμος θα δούλευε ως μισθωτός, ενώ τώρα καταφεύγουν σε διάφορες άλλες μορφές εργασίας, είτε αυτοαπασχόληση που έχει και χαμηλότερη ασφαλιστική επιβάρυνση» κατέληξε ο κ. Βέττας.