

Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη και τους αναπνευστικούς ιούς κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ συμβουλεύει τον κόσμο να προφυλάσσεται με μέτρα όπως η μάσκα και ο καθαρισμός των χεριών και εκφράζει τον φόβο για «τσουνάμι» γρίπης το επόμενο διάστημα.
“Περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις λίγο πιο μπροστά από ό,τι συνήθως. Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει “κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV.” τόνισε ο κ. Τζανάκης, που κάνει λόγο για «μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα», ο οποίος χαλάει στους ενήλικες την ποιότητα ζωής.
“Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνας και τις μάσκες για τον Covid και ιδιαιτέρως τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως πέντε ετών, μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο” πρόσθεσε.
Τέλος, για τα εμβόλια της γρίπης τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαρείας νόσου. “Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται“.
Σχετικά Νέα
Καλλιθέα: «Συμβόλαιο θανάτου» βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία σε πυλωτή
Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο στην Καλλιθέα,.
Άγιος Παΐσιος: Η σταύρωση προηγείται πάντοτε της αναστάσεως και φέρνει νίκη
Όσοι πέρασαν πρώτα από την Σταύρωση και αναστήθηκαν πνευματικά, ζουν την πασχαλινή χαρά. «Πάσχα,.
Οι Mυροφόρες στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου
Μπαίνοντας στο Ιερό κουβούκλιο στον προθάλαμο όπου είναι το παρεκκλήσι του Αγγέλου, εκεί δηλαδή.
Kέρκυρα: Το έθιμο του τεχνητού σεισμού στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων
Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη στην Κέρκυρα. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο νησί των Φαιάκων είναι.